3 szempont a karriered (újra) tervezéséhez

53 Shares

A múlt héten egy régi kedves barátommal találkoztam. Egy hangulatos kávézóba ültünk be, és mivel két éve találkoztunk utoljára, volt mesélni valónk bőven. Boldog családi élete van, de ő mégis kicsit megviseltnek tűnt.

Elmesélte, hogy nem igazán érzi jól magát a jelenlegi munkahelyén. Bár nem keres rosszul, de a munkája nem teszi boldoggá. Megfásult, kiégett és ezt én is láttam a hangulatán.

Kérdeztem tőle, hogy miért nem változtat? Miért nem keres új munkahelyet?

A válasza csak ez volt: „Azt sem tudom, hogy mihez lenne kedvem.”

És akkor elgondolkodtam azon, hogy vajon még hányan járhatnak hasonló cipőben?

Hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, mert unják a munkahelyüket. Vagy ami még rosszabb: a stressztől és a frusztrációtól ki is készülnek, esetleg egészségügyi vagy magánéleti problémát is okoz a helyzet.

A helyes karrierirány megtalálása az álláskeresők számára is gyakran okoz problémát. Szeretnék magukat új területen is kipróbálni, vagy szakmailag előrébb lépni, de nem tudják, hogy ezt hogyan tehetik meg. Több terület is érdekli őket, de nem tudják, hogyan merre induljanak el, és hogyan adják el magukat a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal.

Ezért inkább olyan állásokra pályáznak, amikben talán nem is fogják jól érezni magukat, de legalább elérhetőnek tartják.

Nincs mese, a munkahelyen töltjük életünk egy jelentős részét, ezért időnként érdemes kívülről ránézni és átértékelni a helyzetünket.

Te hogy vagy ezzel?

  • Jó helyen vagy?
  • Szereted, amit csinálsz?
  • Feltölt a munkahelyi környezet és a napi feladataid?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy legalább elgondolkodj a változtatáson!

A változtatás történhet úgy is, hogy magadon változtatsz (például másként reagálsz a főnököd furcsaságaira), de úgyis, hogy a körülményeiden.

Ha úgy döntesz, hogy körbenézel, máshol milyen karrier lehetőségeid lennének, a következő 3 szempontot mindenképpen vedd figyelembe.

1. Mihez van kedved?

A legtöbbször az okozza a problémát, hogy a munkahelyi feladatok már nem okoznak örömet. Ami pár hónappal vagy pár évvel ezelőtt még érdekes volt, az ma már unalmas rutin, ami nem okoz kihívást.

A megoldás ilyenkor az, ha kicsit odafigyelsz magadra.

Írd össze, milyen feladatokat végzel szívesen, mikor fog el a „flow” élmény.

Lehet, hogy a jelenlegi munkahelyeden is vannak ilyen feladatok, csak éppen valaki más csinálja.

Vagy gondolj a szabad idődre, a hobbidra.

  • Mit csinálsz akkor, amikor jól érzed magad?
  • Mi volt a gyermekkori álmod?

Készíts listát az örömet okozó tevékenységekről, és gondold végig, hogy milyen munkakörök kapcsolódhatnak ezekhez?

Érdemes azt is végiggondolnod, hogy a munka-magánélet terén mik a terveid a következő években.

2. Mire van kereslet?

A „kedv” persze nem minden. Lehet, hogy valamihez nagyon nagy motivációt érzel, de nincs iránta kereslet. Ilyenkor megoldás lehet, ha megpróbálsz egy saját vállalkozást felépíteni, bár tudom, hogy erre nem mindenkinek van lehetősége.

Mindenesetre fontos, hogy a karriered újratervezésekor ne csak a saját igényeket, hanem a munkaerőpiac igényeit is vedd figyelembe.

A technológia rohamos fejlődésével rengeteg munkakör elindult a folyamatos leépülés útján, míg mások divatosak és felkapottak lettek. Nézd meg, mik az új trendek, és vedd ezeket is figyelembe!

Így biztosan jó irányba indulsz el, és egy jó fizetésre is nagyobb lesz az esélyed.

3. Mihez értesz?

Ha új területek felé kacsingatsz, akkor elképzelhető, hogy a tudásodat is fejlesztened kell.

Lehet, hogy olyan munkakörben szeretnél elhelyezkedni, amihez még nem értesz profi szinten, vagy hiányzik a tapasztalatod. Ebben az esetben készíts egy tervet, amiben összegyűjtöd a hiányosságaidat, és leírod azt is, hogy milyen módon szünteted meg őket.

Jó pár álláskeresőtől halottam már például azt, hogy azért nem tudnak előrelépni, mert nem beszélnek idegen nyelveket. Ezen elég könnyű segíteni, csak meg kell tenned az első lépéseket.

A szakmai tudásod fejlesztéséhez használhatod az internetet. Rengeteg ingyenes oktatóanyag is elérhető a neten, kezdve a YouTube-tól a különböző szakmai blogokig, vagy nézd meg az Udemy és hasonló tudásmegosztó portálokat is. Arról korábban írtam is egy cikket, hogy bele írd-e az online képzéseket az önéletrajzodba.

Minél többet tanulsz, és minél több gyakorlatot szerzel, annál könnyebben fog menni az átállás, és annál könnyebb lesz előrelépni a karrieredben.

Jó újratervezést, és ha elakadtál, keress meg nyugodtan, szívesen segítek egy karrier tanácsadás keretében!

53 Shares
  • Néha az kell, hogy valaki vagy valami megmozdítsa az embert. Hiába tudja, hogy nem jó neki, amit csinál, nem érez még akkora nyomást, hogy a biztost elhagyja a bizonytalanért (nem is mindenki van abban a helyzetben). Egy lökés is kellhet. Ez lehet a meglévő munkahely elvesztése, vagy egy egészségügyi figyelmeztetés, vagy egy magánéleti változás.
    Érdemes a fenti kérdések alapján átgondolni a helyzetet – nem kell megvárni a lökést!

  • Köszönöm Pál a hozzászólást, abszolút egyetértek! A "nem kell megvárni a lökést" gondolat pedig akár egy önálló bejegyzés témája is lehetne, köszönöm a felvetést!

  • >