4 tipp, amitől több állásinterjúd (és randid) lesz

17 Shares

Melyiket nehezebb összehozni? Egy klassz randit, vagy életed állásinterjúját?

A válasz attól függ, hogy melyiktől félsz jobban, de egy biztos. Mind a randihoz, mind az állásinterjúhoz szükséged van arra, hogy ügyesen “eladd magad”, hogy más legyél mint az átlag, hogy egyedinek és érdekesnek mutasd magad.

Idáig ez rendben is van, de pont az “önmagad eladása” az a feladat, amitől a legtöbb embernek borsódzik a háta.

Sokan félnek attól, hogy ez durva nyomulást, idegenek véletlenszerű leszólítását, vagy hasonló kellemetlen és komfortzónán kívüli teendőket takar.

Persze a fenti módszerek is működhetnek, de az alapok nem itt kezdődnek.

Sok mindent tehetsz a sikeredért, ami egyszerű és fájdalommentes, mégis az emberek nagy része még ideáig sem jut el.

Nemrég voltam egy előadáson, ahol arról is szó volt, hogy az online társkereső oldalakon mennyire nehezen adják el magukat az emberek. Hasonló problémák jöttek elő, mint amikkel álláskeresők szembesülnek, így ebben a cikkben olyan alapvető énmarketing eszközöket mutatok be, amik az online társekeresés mellett az álláskeresésben is működnek.

Sajátítsd el őket, és figyeld az eredményeket!

1. Merd magad megmutatni

A magyar emberek jó része nem szeret megmutatkozni idegenek előtt. Nem szeretünk másoknak megnyílni, és ez abban is megmutatkozik, hogy a társkereső oldalakon sokan alig vagy csak szűkszavúan töltik ki az adatlapjukat.

Az álláskeresők gyakran hasonlóan félénkek: nem mernek regisztrálni a LinkedInre, vagy épp ódzkodnak attól, hogy az önéletrajzukba a sikereikről vagy a hobbijukról írjanak. Úgy vannak vele, hogy az már túl nyomulós vagy túl intim, pedig erről szó sincs.

A LinkedInen közel fél milliárd ember van fent, és ha beleírod az önéletrajzodba a sikereidet, vagy hogy szabadidődben főzni szeretsz, kedvenceid pedig az olasz ételek, azzal csakis elismerést és szimpátiát kelthetsz.

2. Tanulj meg érdekesen bemutatkozni

A társkereső oldalakon sokan nem tudnak magukról mit írni, pedig vonzóvá csak akkor válhatnak, ha egyrészt elegendő mennyiségű szöveget írnak a bemutatkozó oldalukra, másrészt, ha az, amit írnak, kellőképpen vonzó és érdekes is.

Ahhoz, hogy ezt a nehézséget segítsék áthidalni, a társkereső oldalak működtetői több módszerrel is próbálják megtanítani felhasználóiknak az önmarketing alapjait.

Nem szégyen tehát bevallani, ha valaki az adatlapját nem tudja elsőre érdekfeszítően kitölteni. Sokan járnak ebben a cipőben, de ez még nem jelenti azt, hogy ennek így is kell maradnia.

Egy kis tanulással ez a feladat is megoldható, mint ahogy az önéletrajzírás is tanulható. Kevesen tudják jól megírni elsőre a CV-jük, de léteznek módszerek, amikkel bárki olyan önéletrajzot készíthet, amivel interjúmeghívásai lesznek.

Hogy ne érjenek meglepetések az interjún, és tényleg magabiztosan menjen a bemutatkozás, írtam egy cikket, amiben bemutatom az összes létező állásinterjú típust.

3. Ne használj sablonokat

Sablonokat sem a társkeresésben, sem az álláskeresésben nem érdemes használni.

A társkereső adatlap figyelemfelkeltő kitöltését az egyik weboldalnál azzal segítik, hogy egy jól kitöltött sablont tesznek ki példának. Ezzel viszont az a baj, hogy sokan csak bemásolják a minta szöveget a profiljukra, és nem változtatnak rajta.

Így jó pár embernek ugyanaz a bemutatkozó szövege, szóról szóra, ami nem csak hogy nem hatékony, de még ciki is.

A sablonok használatától én is óva intem az álláskeresőket. Az önéletrajz és motivációs levél minták mindig csak átlagossá tesznek, ahelyett, hogy jó értelemben hívnák fel rád a figyelmet.

4. Legyen jó a fényképed  

Egy rossz fényképpel sem egy új társat, sem egy új főnököt nem vonzol be!

Az emberek jó része még a társkeresés során sem érzékeli, hogy mekkora a jelentősége egy jó fényképnek. Sokan elmosódott, rossz minőségű képet töltenek fel a társkereső lapjukra, és csodálkoznak, hogy nem járnak randikra.

Bár egy főnök keresése közel sem annyira intim, mint egy partner keresése, a személyiségednek, a kisugárzásodnak itt is nagy a jelentősége.

Az emberi jellemzőidet, azt, hogy mennyire vagy jó fej, szimpatikus, leginkább egy jó fényképpel éreztetheted. Ezért most nézd is meg, hogy mit sugall az önéletrajzodon és a LinkedIn profilodon lévő fényképed.

Menyire professzionális, és mennyire mutat egy szimpatikus, jó fej szakembernek?

Ha csak egy picit vagy semennyire, cseréld le!

Vágj bele!

Lehet hogy az önmarketing eddig idegenül csengett a fülednek, de láthatod, hogy semmi félnivaló nincs benne. Ha állást keresel, kezdd az önéletrajzírás alapjaitól, és haladj tudatosan, lépésről lépésre.

17 Shares
  • >