5+1 tipp, hogyan lendülj túl az álláskeresés nehézségein

0 Shares

Állást keresni senki sem szeret. A semmitmondó álláshirdetésektől kezdve a kellemetlen állásinterjúkig bármi megtörténhet. De hogyan lendülj túl ezeken? Mi segíthet kitartani és lendületben maradni az új állásod megtalálásáig?

Ha álláskeresés közben valami nem úgy alakul, ahogy tervezted, két út áll előtted.

  1. Hagyod, hogy az események bedaráljanak, vagy
  2. Továbblépési módszereket sajátítasz el, és amikor kell, alkalmazod őket.

A bedarálás azt jelenti, hogy gyűjtögeted a sérelmeket, és nem dolgozod fel, majd nem engeded el őket. Ez sokszor nem is tudatos, de azt éred el vele, hogy egyre pesszimistább leszel. És mint egy ördögi kör, az új állás megszerzése is egyre nehezebb lesz.

A továbblépési stratégia ezzel szemben azt jelenti, hogy számítasz a nehézségekre, miközben fel is készülsz a kezelésükre.

Íme 5+1 módszer, amik segítenek túllendülni a nehézségeken:

1. Tudd az értékedet

Legyél tisztában a szakmai és emberi értékeiddel. Sokan alulértékelik a képességeiket, és túl szerények. Nem mernek beleírni sikereket az önéletrajzba, nem mernek interjúkon az eredményeikről beszélni. Vannak, akik félnek korrekt fizetést is kérni. Ahhoz, hogy jól kezeld a nehézségeket, hinned kell magadban, aminek az alapja az, hogy tudod, mekkora értéket képviselsz a cégek számára.

2. A 24 órás szabály

Ha valami rossz történik, azt nyugodtan éld meg. Például ha kellemetlen volt egy interjú, vagy e-mailben jelzik, hogy mást vettek fel, akkor ne fojtsd el az érzelmeidet. Lehetsz szomorú, felháborodott, csalódott, vagy bármi, ami jól esik. De vedd úgy, hogy erre csak maximum 24 órád van. Utána le kell zárnod és tovább kell lépned. Sem a cégek működésén, sem a történteken nem tudsz változtatni. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy túllépsz a történteken, és újult energiával ráveted magad a céljaid elérésére.

3. Egy jóbarát

Egy családtag vagy barát támogatása mindig jól jön. Amikor elkezdesz állást keresni, döntsd el, hogy kit hívsz majd fel, vagy kit hívsz el kávézni, ha esetleg gond lesz. A lényeg, hogy ne kezdj el panaszblogot írni, és ne is az egész családi és baráti körödet terheld a nehézségeiddel. Legyen egy biztos pontod, de neki se panaszkodj folyamatosan, mert azzal csak elviselhetetlen terhet teszel a vállára.

4. Töltődj fel

Az álláskereséshez energia kell. Ha nincs belőle elég, könnyen lemerülhetsz, és a továbblépések is nehezebbek lesznek. Ilyenkor szánj a megszokottnál több időt azokra a dolgokra, amik feltöltenek: a számodra fontos emberekre, a sportra, a hobbidra, bármilyen tevékenységre, ami örömmel tölt el. Legyen több az én-időd, töltekezz! Ha az energiakészleted pozitívban van, bármi történhet, van honnan erőt merítened.

 5. Szakmázz

Keress olyan szakmai fórumokat, ahol megmutathatod a tudásodat! Ha az álláskeresés során nem kapsz sok pozitív visszajelzést, a hozzád hasonló szakemberek társaságában még jól érezheted magad! Keresd meg a Facebookon vagy a LinkedInen azokat a szakmai csoportokat, közösségeket, amik érdekelnek, és ott fejtsd ki a véleményedet. Persze ne az álláskeresés nehézségeiről, hanem a szakmádat érintő trendekről, újdonságokról beszélgess. Ha sok időd van, írj szakmai blogot! Ezzel nem csak az önbizamadnak, de a szakmai imidzsednek is jót teszel!

+1 Turbózd fel az önéletrajzodat

Egy jó önéletrajz olyan, mint egy önbizalom-bomba. Már rengeteg ügyfelem önéletrajzét alakítottuk át közösen, és kivétel nélkül mindenkin éreztem, hogy az új önéletrajz magabiztossággal és lelkesedéssel tölti el őket. Ha ránézel az önéletrajzodra és nem érzel büszkeséget, turbózd fel!

A csalódások lehetősége mindig benne vannak az álláskeresésben. Bízz magadban, tudd az értékedet, töltödj fel, merítkezz a támogatódból és egy pozitív szakmai közegből. Minél tudatosabban követed ezeket a tippeket, annál gyorsabban lendülsz túl a nehézségeken.

 

0 Shares
>