Hány oldalas a jó önéletrajz?

7 Shares

Az egyoldalas önéletrajz mítosza régóta él a köztudatban. E szerint nincs értelme több oldalas önéletrajzot írni, mert időhiány miatt úgysem fogják elolvasni. De vajon tényleg így van? Tényleg csak az egyoldalas verzió működik, és ha hosszabbat írsz, esélyed sincs? 

Az egyoldalas önéletrajz mítosza annak a feltételezésnek a táptalaján alakult ki, hogy a HR-eseknek kevés az ideje, így a több oldalas önéletrajzokat úgysem olvassák el.  

Ennek a gondolatnak van némi igazságtartalma, hisz a HR-esek valóban nem szeretnek regény-hosszúságú CV-ket bogarászni.

De ebből még nem következik, hogy az önéletrajzod kizárólag akkor jó, ha nem hosszabb egy oldalnál!

Ha ugyanis jól írod meg a CV-det, tehát úgy, hogy az első oldal érdekes, akkor igenis kiváncsiak lesznek a folytatásra, és tovább fognak görgetni a következő oldalra is. Elvégre a HR-esek célja az, hogy megtalálják a céghez passzoló pályázókat, akiket interjúra hívnak.

A fő ok tehát a HR-esek időhiányára vezethető vissza, de ahhoz, hogy az egyoldalas önéletrajz gondolata ennyire beépüljön a köztudatba, az internetet elárasztó CV sablonok is hozzájárultak. 

A legtöbb CV minta csupán egy oldal, így nem csoda, ha sokan azt hiszik, hogy ez valamiféle elfogadott mérce, vagy íratlan szabály, amihez igazodni kell.

Pedig egyáltalán nem. Az, hogy az önéletrajzod hány oldalas legyen, abszolút a te döntésed.

Az egy oldalas önéletrajz is lehet jó

A szabály egyszerű: az egyoldalas önéletrajz is lehet szuper, de úgyanígy a kétoldalas is működhet.

Az önéletrajzot ugyanis nem kilóra mérik.

Hanem arra, hogy mennyire releváns, mennyire jól van benne megfogalmazva az üzenet (van-e egyáltalán benne); és az is számít, hogy az önéletrajzod mennyire jól formázott, mennyire gyorsan megy át a lényeg.

Röviden: mennyire jól ad el téged.

A leggyakoribb a két oldalas

Ha van mondanivalód, és az olyan, hogy a cégek számára hasznos, akkor ne húzz ki a szövegből, csak azért, hogy beleférj egy oldalba!

Nyúlj át bátran a másodikra, mert ha fontos tapasztalatot vagy tanulmányt törölsz, esetleg az erősségeidet vagy az eredményeidet nem sorolod fel, azzal csak magad ellen teszel. Megnehezíted, hogy megismerjenek, hogy a jó oldaladat ismerjék meg, és ezzel csökkented az interjú-esélyeidet.

Van olyan is, aki nem a tartalmat próbálja megszűrni, hogy beleférjen az egy oldalba, hanem különböző formázási trükköket vet be. Például csökkenti a betűméretet vagy a sortávot, vagy faltól falig írja a szöveget.

Ezzel a végeredmény túlzsúfolt és olvashatatlan lesz, ami szintén nem jó.

Ha van mondanivalód, felejtsd el, hogy egy oldalba bele kell férned, és nyugodtan használj több helyet!

Írj bele az önéletrajzodba mindent, ami a megpályázott állás szempontjából fontos, és ügyelj arra is, hogy a végeredmény formailag rendezett és könnyen olvasható legyen.

A legtöbb valóban jól önéletrajz két oldalas, és ez valóban elég hely arra, hogy még egy komolyabb szakmai háttérrel is eladd magad.

Három oldalas CV-t csak akkor készíts, ha vezetői pozíciókra pályázol

Három oldalas CV-t csak akkor készíts, ha vezetői pozíciókra pályázol, és sokféle a tapasztalatod, vagy több évtizedes, releváns háttered van, és két oldalba még lényegre törő fogalmazással sem férsz bele.

7 Shares
>