4 mondat, amit soha ne mondj állásinterjún, ha valóban érdekel a munka

35 Shares

Végre behívtak állásinterjúra, és szeretnéd odatenni magad? Íme 4 mondat, amit még véletlenül se mondj ki, ha a szóban forgó munkalehetőség valóban tetszik. 

Az állásinterjú kérdések sokszor valóban sablonosak

Az állásinterjúkon gyakran tesznek fel kínosan sablonos és érthetetlenül unalmas kérdéseket.

Csak néhány példa ezekre az unalmas állásinterjú kérdésekre:

  • Hogyan mutatná be a szakmai hátterét?
  • Mit tud a cégünkről?
  • Mi a 3 rossz tulajdonsága?”
  • Mi a bérigénye?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása elsőre ránézésre egyszerűnek tűnhet, éles interjúhelyzetben mégis sokan leblokkolnak.

“Akkor most mi is a jó válasz?! Hogyan fogalmazzak, hogy elégedettek legyenek azzal, amit mondok, és végül engem vegyenek fel?”

Ebben a cikkben az ilyen egyszerűnek tűnő állásinterjú kérdések megválaszolásában segítek. Négy kérdést mutatok be részletesen. Elmondom, hogy miért teszik fel, és mik azok a válaszok, amikkel csak az esélyeidet rontod.

Ezek mind olyan válaszok, amiket állásinterjúkon én is sokat hallok, és bár senkinek sem segítenek, sokszor sajnos álláskeresőknek szóló cikkekben is javasolják őket.

Itt vannak tehát az állásinterjú kérdések, és hogyan ne válaszold meg őket.

A szakaszok végén a jó válaszokhoz is adok tippeket, hogy téged még csak véletlenül se bélyegezzenek “átlagos” vagy “nála könnyen találhatunk jobbat” típusú jelöltnek.

1. „Mivel kezdjem a bemutatkozást? A tanulmányokkal vagy a munkahelyeimmel?”

A személyes találkozók többségén először arra kérnek, hogy mutasd be a szakmai hátteredet. A megfogalmazást nem szokták túlbonyolítani, általában így hangzik:

Meséljen magáról! Mutassa be a szakmai hátterét!

A cél természetesen az, hogy jobban megismerjék, mihez értesz, milyen tudással és tapasztalattal rendelkezel.

A kérdés semmilyen támpontot nem ad arra vonatkozóan, hogy mivel is kezdd a válaszodat. Ez mégsem jelenti azt, hogy ilyenkor vissza kellene kérdezned, hogy “Hol is kezdjem el?” vagy hogy “A tanulmányokkal vagy a munkával kezdjek?” vagy: “Az jó, ha az iskolákkal kezdek?”

Ezekkel a kérdésekkel csak azt sugárzod magadról, hogy bizonytalan vagy, ezt pedig biztos vagyok benne, hogy nem akarod.

Tudom, van olyan eset, amikor azért kérdez valaki vissza, mert csak udvarias akar lenni, vagy az interjúztató kedvébe akar járni. De nem kell. Ezzel a viszontkérdéssel nem segítesz a helyzeteden, úgyhogy felejtsd is el örökre.

De akkor vissza is kanyarodtunk az eredeti kérdéshez: mégis mivel kezdj, ha ők nem mondják meg?

Allasinterju kerdesek

A legjobb megoldás ilyenkor az, ha nem az időrendi beszámolóval, hanem egy rövid összefoglalóval indítasz.

Villantsd fel egy-két mondatban, hogy ki vagy és mihez értesz, és csak ez után vágj bele a kronológiai részbe. Egy ilyen nyitás összeszedettnek és magabiztosnak mutat, és ha jól fogalmazol, akkor már itt azt fogják gondolni, hogy egy értékes, szakmailag releváns pályázó vagy.

2. “Sajnos nem volt időm utánanézni a cégnek”

A cégek gyakran keresnek motivált, “csillogó szemű” munkavállalókat. Olyanokat, akik lelkesek, és bevallottan nem csak a pénz érdekli őket.

Vagyis hiába a munkaerőhiány, a szabad szemmel látható motiváltság még mindig plusz pontot jelent az állásinterjúkon.

De vajon hogyan tudják megítélni, hogy ki mennyire motivált? Itt többféle kérdést is fel szoktak tenni, ezek közül az egyik:

És mit tud a cégünkről?

A válaszodból, vagyis abból, hogy milyen hosszan és milyen részletesen tudsz róluk mesélni, a motivációd szintjére fognak következtetni.

Így ha esetleg azt mondod, hogy “Sajnos nem volt időm utánanézni a cégnek“, akkor egyszerűen nem fogják rólad elhinni, hogy tényleg náluk akarsz dolgozni.

Az interjúztatók értelmezésében ez a feladat csupán néhány percet vesz igénybe, de ha ennyire sem voltál hajlandó, akkor az egy intő jel lesz a fejükben.

Mivel egy ilyen mondattal szinte bármelyik interjúztató vészvillogóját bekapcsolhatod, a legtöbb, amit tehetsz, hogy tényleg utánanézel a cégnek.

Felkészülés közben szánj időt arra, hogy beírod a nevüket a Google-be, megnézed őket Facebookon és LinkedInen. Jegyezz meg néhány fontos momentumot, számot, érdekességet, és legyen a célod az, hogy ha bedobják ezt az állásinterjú kérdést, akkor legalább 1 percig, megállás nélkül tudj róluk mesélni.

allasinterju kerdesek

Ez az 1 perc nem is olyan rövid idő, de ha frappánsan ki tudod tölteni, akkor egészen biztos, hogy ez plusz pontot fog jelenteni.

3. “A legrosszabb tulajdonságom az, hogy maximalista vagyok.”

Az állásinterjúk egyik rettegett pontja az, amikor a gyengeségeidet kezdik el feszegetni. Például úgy, hogy ez a kérés hangzik el:

Sorolja fel 3 rossz tulajdonságát!

Ez az egyik legnehezebb állásinterjú kérdés, amit sok állásváltó ügyfelem szerint nem is lehet jól megválaszolni.

Ez persze nem igaz, hiszen minden állásinterjú kérdésre lehet úgy válaszolni, hogy az a te érdekeidet szolgálja, és közben még igazat is mondasz.

Tény viszont, hogy a rossz tulajdonságaid reflektorfénybe állítása nem abba az irányba hat, hogy eladd magad. Márpedig pont ezért vagy ott, hogy bizonyítsd az alkalmasságodat, és hogy jó benyomást tegyél az interjúztatóra.

Hol van ebből a kiút, milyen a jó válasz?

A megoldás semmiképp sem az, hogy egy jó tulajdonságodat rossznak állítod be!

Bosszantó, hogy ez a rossz tanács mennyire elterjedt, és ezért mennyi álláskereső válaszolja azt, hogy ő bizony munkamániás vagy épp perfekcionista. Vagyis mond valami jónak és rossznak egyaránt értelmezhető tulajdonságot.

Az ilyen válaszok elsőre ránézésre frappánsak, valójában csak arra jók, hogy felbosszantsd vele a HR-est. Egyrészt mert a kérdésük megkerülésének fogják érezni, másrészt mert amit mondasz, kínosan sablonos is.

A következő állásinterjúdra tehát készülj fel egy hatékony válaszadási stratégiával. Mondj valami olyat, amiben tényleg nem vagy annyira jó, de ez a valami csak érintőlegesen kapcsolódjon a megpályázott munkához!

Egy ilyen válasszal nem csak az interjúztató lesz elégedett, de te sem fogod azt érezni, hogy egy sablon kérdésre sablon választ erőltettél magadra.

4. “A fizetési igényemet még nem gondoltam ki.”

Ha egy HR-essel találkozol, akkor az állásinterjú kérdések közül a bérigényre vonatkozó kérdésre egészen biztosan számíthatsz. Ezt általában az interjú végén kérdezik meg:

És mi a bérigénye?

A válaszodon sok múlik, elsősorban a Te szempontodból. Hiszen az sem jó, ha túl alacsony összeget mondasz, és az sem, ha irreálisan magas igényt dobsz be.

De van még egy harmadik, szintén rossz eset.

Amikor a fizetési igényre nem mondasz semmit, vagy épp visszakérdezel, hogy ők mire gondoltak.

Ezt még akkor sem javaslom, ha pályakezdő vagy, vagy hosszú idő óta most térsz vissza a munkaerőpiacra.

Még ezekben az esetekben is állj elő egy konkrét bérigénnyel (lehet sáv is), amit előzetesen a saját igényeidből és a piaci információkból raktál össze.

A bérekről ugyanis csak a legritkább esetben beszélnek először a cégek.

4 mondat, amit sose válaszolj állásinterjú kérdésekre!

Fizikai munkák esetében gyakran beleírják már az álláshirdetésbe, irodai munkák esetén viszont nem.

És a legtöbb HR-es nincs is felhatalmazva arra, hogy az interjún elárulja az elérhető bérsávot. Nem mondom, hogy ez jó gyakorlat, de fel kell készülnöd erre a szituációra.

A megszokott tehát az, hogy az elérhető összeget nem az interjúztató közli veled, hanem ők kérdeznek rá a Te bérigényére.

Erre az állásinterjú kérdésre tehát szintén készülj fel, és legyen egy válasz a fejedben már akkor, amikor belépsz az ajtón.

Az előzetes kutatómunkához használj minél több információforrást, és amikor erről kérdeznek, ne dobd vissza a labdát, hanem mondd ki bátran, hogy milyen összegre számítasz.

A legközelebbi állásinterjúd előtt nézd át ezt a cikket, és kerüld el azokat a hibákat, amiket mások elkövetnek.

Minél több energiát teszel a felkészülésbe, annál nagyobb esélyed lesz arra, hogy jól szerepelj.

Ehhez ajánlanék is neked két cikket!

>> A 7 legfontosabb feladat egy állásinterjú felkészüléshez

>> Állásinterjú típusok: Melyiken milyen helyzetekre számíthatsz?

Sok sikert!

 

35 Shares
>