Így készülj fel 5 kellemetlen állásinterjú helyzetre

36 Shares

Előfordult már veled, hogy egy állásinterjúról csalódottan jöttél el? Amikor azt érezted, hogy te mindent megtettél, de aztán az állásinterjún olyan helyzetbe kerültél amit nem tudtál kezelni?

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy kifog egy rossz interjúztatót, aki felkészületlen vagy undok, esetleg össze-vissza beszél, vagy simán csak felháborító a stílusa.

Ilyenkor két dolgot tehetsz: Azt mondod, hogy eleged van és kimész, vagy úgy döntesz, hogy meg fogsz küzdeni a helyzettel, mert a szóban forgó állás fontos neked.

Hogy ez utóbbiban segítsek neked, nézzük meg, mi az az 5 kellemetlen helyzet, amibe önhibádon kívül bele kerülhetsz, és hogyan tudod a legjobban kezelni őket.

1. Fogalmuk sincs, hogy mi van az önéletrajzodban

Az interjúztatónak gyakran fogalma sincs, hogy mi van az önéletrajzodban. Ennek több oka lehet, például hogy az illető lusta, elfoglalt vagy rossz a memóriája. Bármiről is legyen szó, a végeredmény ugyanaz: amikor belépsz az ajtón, igazából nem sok mit tud rólad.

Megoldás: Soha ne feltételezd, hogy az állásinterjú előtt átolvasták az önéletrajzodat! Mindig mutatkozz be részletesen, beszélj úgy, mintha el sem küldted volna nekik a CV-det.

Ha pedig rákérdeznek valamire, ami feketén-fehéren szerepel benne, ne akadj ki, és ne dobj vissza egy fricskát, hogy „hát erről az első oldalon részletesen írtam”. Inkább válaszolj higgadtan, úgy, mintha nem is tartanák a kezükben az önéletrajzodat.

2. Nem tudják a munkakörrel járó feladatokat

Elsőre morbidnak hangzik, de van olyan, hogy az interjúztató nem tudja, pontosan milyen feladatra keresik az új munkatársat.  Ez előfordulhat akkor, ha egy HR-essel beszélgetsz, aki az adott szakterülethez nem ért, vagy ha cégen belül nagy a káosz. (Egy ügyfelemmel a múlt héten történt meg, hogy ahhoz képest, hogy mi szerepelt az álláshirdetésben, teljesen mást mondtak neki a várható feladatokról az interjúbeszélgetésen…)

Megoldás: Gyorsan lendülj túl azon, hogy a másik oldal bizonytalan, vagy ellentmondó információkat kapsz. Próbáld meg tisztázni amit csak lehet (hisz jogod van tudni, pontosan milyen állásról és feladatokról is van szó), és tegyél fel minél több nyitott kérdést! (Ezek a „Milyen…?”, Mennyi…?” „Mit…?” kezdetű kérdések, amikből sok minden kiderülhet.)

3. Rosszul interjúztatnak

Sajnos van olyan is, hogy az interjúztató alkalmatlan arra, hogy felvételiztessen. Ez leggyakrabban az empátia hiányában mutatkozik meg, vagyis olyan stílusban kommunikál és viselkedik, hogy az már kellemetlen.

Megoldás: Egy rutintalan vagy rossz interjúztatóval szemben megint csak a türelmed és a pozitív hozzáállásod segíthet. Fogadd el, hogy ez most így alakult, „ezt dobta az élet”. Ezzel az emberrel kell zöldágra vergődnöd, de azért vigasztaljon a tudat, hogy mások is ugyanezen a terepen játszanak!

Persze ha túl kellemetlen, mondhatod azt, hogy köszönöd szépen, te most lelépsz. De mielőtt ezt megteszed, gondold végig, hogy mennyire fontos neked az állás, és hogy vajon az előtted és utánad érkezők is feladták-e?

Van olyan is, hogy az interjúztató nem szándékossan akar neked rosszat, de a kérdései kellemetlenül érintenek. Itt írok 5 rettegett állásinterjú kérdésről, és, hogy ezeket hogyan tudod kezelni.

4. Nincs jó napja a másiknak

Ez is bármikor előfordulhat. Emberből van az interjúztató is, neki is lehetnek magántermészetű vagy munkahelyi gondjai. Persze ideális esetben ezek nem kellene, hogy hatást gyakoroljanak az állásinterjú hangulatára, de sajnos nem mindenkiben van meg az a képesség, hogy az aktuális problémáit egy időre félre tudja tenni.

Megoldás: Bárhogyan is viselkedjen a másik, ne vedd át az ő feszültségét. Tudom, hogy ez a te részedről óriási tudatosságot és plusz energiát igényel, de ha nem ezt  teszed, biztosan rosszul szerepelsz.

Ritkán fordul elő, de ha esetleg elkezdi megosztani veled a gondjait, és úgy érzed, hogy túl sok, javasolj szünetet, vagy vesd fel, hogy egy másik időpontban is beszélgethettek.

5. Az interjúztató morcos alkat

Az előző helyzet pepitában, amikor az interjúztatónak nincs ugyan rossz napja, de alapból egy morcos, kellemetlen alkat. Sok a kiégett, megfásult ember mind a multiknál, mind a kisvállalati szektorban, mind a közszférában.  Így minél több állásinterjúd lesz, annál nagyobb az esélye, hogy ilyen nehéz típusokkal is szembe kell nézned.

Megoldás: Soha ne vedd magadra ezt a viselkedést, mert nem neked szól, nem ellened irányul. Ha valaki ilyen, az az ő baja, és te nem nagyon tudsz ezen változtatni. Annak érdekében viszont, hogy az állásinterjú a lehető legjobban sikerüljön, gondolj a célodra, vagyis hogy te igenis akarod azt az állást, és még egy ilyen ember sem tántoríthat el, hogy kihozd magadból a legtöbbet!


Most, hogy ezt az 5 kellemetlen állásinterjú helyzetet ismered, két tanácsom lenne még.

Kívánom, hogy a következő állásinterjúdra már úgy indulj el, hogy a fenti helyzetek is a kisujjadban legyenek. Tehát nem ijedsz meg, ha valami váratlan helyzetbe csöppensz, sőt, képes vagy arra, hogy megfelelően reagálj ezekre!

Sok sikert!

36 Shares
>