Állásinterjú típusok: mikor mire számíthatsz? [infografika]

29 Shares

Rengeteg kérdést kapok tőletek az állásinterjú kapcsán. Például, hogy mit jelent a stresszinterjú vagy az assessment center, vagy hogy mire számíthat az, akit egy tanácsadó cég vagy egy vállalati HR-es hív be interjúra. Rengeteg állásinterjú típus létezik, és ahhoz, hogy jól szerepelj, valóban tudnod kell, hogy mivel is állsz szemben. Hisz minél többet tudsz előre, annál magabiztosabban fogsz szerepelni.

A mai blog bejegyzésben az állásinterjú típusokat rendszereztem. Mindegyik típushoz írtam egy rövid megjegyzést is, hogy segítsem a felkészülésedet.

Te mindegyiket ismered?

Állásinterjú típusok infografika

Általános és szakmai interjú

Általános (HR-es) interjú

Ez az interjúk leggyakoribb típusa. Nagyobb cégeknél Humán Erőforrás szakemberek tartják. Célja, hogy általános képet kapjanak a szakmai hátteredről, a személyes tulajdonságaidról és a motivációdról.

Szakmai interjú

A cég szakmai vezetője, vagy a leendő főnök interjúztat. Általános kérdések is elhangozhatnak, de a szakmai kérdések a hangsúlyosak. Célja, hogy felmérjék a tudásodat és a tapasztalatodat.

Sok cégnél a két típus összemosódik. Ha szakmai vezetőhöz mész interjúra, számíts arra, hogy általános kérdéseket is fel fog tenni.

Állásinterjú cégnél vagy külsős tanácsadónál

Céges interjú

A vállalatok többsége maga végzi az interjúztatást. Az első személyes találkozó ilyenkor a cég telephelyén történik, vagyis láthatod a várható munkakörülményeket is.

Mikor külsős HR tanácsadóval interjúzól

Ha a munkaerő felvételt külsős HR tanácsadó cég segítségével bonyolítják le, akkor első alkalommal az ő irodájukban lesz az interjú. A beszélgetés után a tanácsadó dönti el, hogy átküldi-e a CV-det a megbízó számára.

Sokan nem szeretik a HR tanácsadókat, és még a hirdetéseikre sem jelentkeznek. Ez nagy hiba, mert így értékes lehetőségekről maradhatsz le!

Egy körös vagy több körös állásinterjú

Egy körös állásinterjú

A cég egyetlen interjút szervez minden jelölttel, ami után ki is választják a leendő kollégát. A beszélgetésen minden fontos kérdés elhangzik, és a szükséges képességek felmérése is megtörténik.

Több körös interjú

Az esetek nagy részében a kiválasztási folyamat több részből áll. A jelöltek először a HR-essel, majd egy vagy több szakmai vezetővel találkoznak. Több körös kiválasztás esetén a folyamat gyakran elhúzódik.

A kiválasztási folyamat akár több hónapig is eltarthat, ezért mindig több helyre jelentkezz párhuzamosan. Így nem érinthet kellemetlenül, ha valahonnan csak későn szólnak vissza.

Egy vagy több interjúztató

Állásinterjú egy interjúztatóval

A legtöbb esetben egyetlen interjúztató vesz részt a találkozón, aki a beszélgetés keretét is adja. Ő teszi fel a cég számára fontos kérdéseket, és a jelölt által feltett kérdésekre is ő válaszol.

Állásinterjú több interjúztatóval

Előfordulhat, hogy a személyes találkozón két vagy több interjúztató is részt vesz a cég részéről. Ilyenkor mindannyian kérdezhetnek, de az interjú irányítását az egyikőjük veszi kézbe.

A többszereplős interjúk nehezebbek, mert meg kell osztanod a figyelmedet. Az is előfordulhat, hogy a kérdezők között nincs összhang, de ne hagyd, hogy ez megzavarjon!

Telefonos, személyes, videós interjú

Telefonos interjú

A telefonos interjúnak két típusa van. Az első eset, amikor a jelentkezők előszűrésére használják, a második pedig, amikor az interjúztató távolléte miatt a személyes találkozót helyettesíti.

Személyes interjú

A jelentkező és az interjúztató(k) személyesen találkoznak. Legtöbbször a munkaerőt kereső vállalat vagy a külsős tanácsadó cég irodájában. Az interjú címét mindig előzetesen közlik.

Videó interjú

Legtöbbször Skype interjút jelent videó kamera használatával.  A jelölt otthonról is bekapcsolódhat, és az interjúztató is bárhol lehet. A résztvevők nem csak hallják, hanem látják is egymást.

Akár személyesen, akár telefonon vagy Skype-on beszéltek, nagyon fontos, hogy a viselkedéseddel és a kommunikációddal jó benyomást kelts.

Automatizált videóinterjú

Ez a videóinterjúk új, és még kevéssé elterjedt típusa. Szokás Asszinkron videóinterjúként is hívni.

Itt az interjú egy videó rögzítő szoftver segítségével zajlik. A jelölt egyedül van, beszélgetőpartner nélkül. A kérdések a szoftvertől kapja, és neki a számítógépünk kamerájába kell válaszolni. A válaszait a számítógép rögzíti, és a HR-es és cégvezető utólag nézi meg a válaszait.

Ebben a cikkemben bővebben is olvashatsz az automatizált videóinterjúkról:

>> Automatizált videointerjú: Jobb, ha te is felkészülsz!

Strukturált és beszélgetős állásinterjú

Strukturált interjú

A strukturált interjún jól megszokott kérdések hangzanak el. A kérdések sorrendje, és az interjú menete is nagyjából kiszámítható.

Beszélgetős interjú

Általában szakmai vezetők és felsővezetők alkalmazzák. Szakítanak a megszokásokkal, és úgy alakítják az interjút, mintha az valóban egy kötetlen beszélgetés lenne.

Mindkettőre fel lehet készülni. Interjú előtt nézd át a várható kérdés típusokat, de készülj fel arra is, hogy csak ennyit fognak mondani: „Meséljen kérem magáról!”

Extra helyzetek, amikkel találkozhatsz egy interjún

Stresszinterjú

Szándékosan kellemetlen helyzetbe hoznak. Például úgy, hogy a szavadba vágnak, emelt hangon beszélnek veled, kötekednek stb. Ilyenkor főleg a stressztűrő-képességedet tesztelik.

Csoportos interjú (Assessment Center vagy röviden AC)

A csoportos interjún (Assessment Center) egyszerre több jelölt, általában 8-12 fő vesz részt. Különböző egyéni és csoportos feladatokat kell megoldani. Időtartama általában fél vagy egy nap.

Idegen nyelvű beszélgetés

Ha fontos az idegen nyelv ismerete, az interjún ezt is tesztelhetik. Megkérhetnek például, hogy a szakmai hátteredről vagy a hobbidról az elvárt nyelven beszélj.

Szituációs feladatok

Értékesítői munkakörnél például megkérhet az interjúztató arra, hogy „add el neki” a tollát. Ilyenkor el kell játszanod a szituációt, amiből a készségeidre, szakmai ügyességedre fognak következtetni.

Szokatlan kérdések

Például: „Hogyan mászna ki egy turmixgépből, ha akkora lenne mint egy hangya?”, vagy „Hány tekercs WC-papírral tudná körbetekerni az épületet?” Ilyen interjúkérdéseknél őrizd meg a lélekjelenlétedet, és válaszolj kreatívan!

Most, hogy már minden interjú típust ismersz, csak készülj fel rendesen, és nem érhetnek meglepetések!

Kapcsolódó cikk: >> Hogyan készülj fel egy állásinterjúra?

Sikeres interjúszereplést kívánok!

29 Shares
>