“Hogy haladsz az álláskereséssel?” – Kellemetlen kérdések magabiztos kezelése

30 Shares

Az ünnepek alatt sokan találkozunk rokonokkal, rég nem látott ismerősökkel. Élménybeszámolókat tartunk egy gondosan elkészített ebéd vagy vacsora, esetleg egy csésze finom, illatozó kávé mellett.

Beszélgetünk, és mindenki elmeséli, mi történt vele mostanában.

Az ilyen beszélgetések gyakori témája a munkahely, és hogy ott kivel milyen érdekességek történtek.

De mire számíthat az, akinek éppen nincs állása?

Hogyan kapcsolódhatsz be egy ilyen beszélgetésbe, ha érintett vagy, ráadásul érzékenyen érint a téma?

Ha éppen nincs állásod, akkor nem tudsz munkahelyi sztorikat bedobni, ráadásul hasonló kérdésekre szinte egészen biztosan számíthatsz:

„Na, találtál már állást?” vagy kissé finomabban fogalmazva: „Mi a helyzet az álláskereséssel?”

Ha társaságkedvelő, extrovertált típus vagy, akkor valószínűleg nem okoz nehézséget reagálni. Ha viszont érzelmileg jobban érint a téma, vagy csak egyszerűen nem szeretsz róla beszélni, kellemetlenül is érezheted magad.

Elvégre nem mondhatod a rokonnak, hogy vonja vissza a kérdést, és azt sem teheted meg, hogy faképnél hagyod az összegyűlteket.

Itt most rólad van szó, és jó lenne valami frappánsat válaszolnod.

De hogyan?

A Karácsonyi összejövetelek a szeretetről szólnak, és senkinek nem célja megbántani a másikat. Egy rosszul feltett kérdés és egy érzelmileg túlfűtött válasz viszont könnyen elronthatja a hangulatot.

Elvégre kinek van kedve a rokonok előtt arról csevegni, miért nincs még mindig állása?

A helyzet szerencsére kezelhető diplomatikusan is, így ha ezt az utad választod, csak kövesd a következő lépéseket!

Jelezd egy rövid pozitív állítással, hogy „rajta vagy az ügyön”, mindenki megnyugodhat, jól haladnak a dolgok.

E rövid kis felvezető után beszélj az eredményeidről. Mondd el, hány elküldött pályázatod és interjúmeghívásod volt az utóbbi időszakban.

Csak a pozitívumokról beszélj! Ne kezdd el a munkaerőpiacot és a körülményeket szidni, mert abból sok jó nem sülhet ki.

Maradj a pozitív gondolatok tartományában, és a beszélgetőpartnereidet is tartsd ott! Minél pozitívabb vagy, annál több biztatást kapsz vissza cserébe.

Miután 2-3 mondatban beszámoltál a helyzetedről, mesélj a terveidről is. Mondd el, hogy milyen pályázataid vannak folyamatban, és hová fogsz az ünnepek után jelentkezni. Ha van terved, azt a társaság biztató jelként fogja értékelni.

Mondd el azt is, hogy éppen milyen cégek irányában kutakodsz, milyen irányban építed a kapcsolati hálódat. Vedd elő a céglistádat, és olvasd fel, hátha valaki tud kapcsolódási pontot a rajta szereplő cégekkel.

Bár a közvetlen családtagok és ismerősök valószínűleg már megadtak minden támogatást, a távolabbi rokonok és ismerősök lehet, hogy még segíthetnek.

Előfordulhat, hogy régebben már kérdezted őket, de azóta velük is sok minden történhetett. Új lehetőségekről hallhattak vagy új embereket ismerhettek meg.

Fontos, hogy a környezetedben mindenki tudja, milyen cégekhez jelentkezel, mert csakis így segíthetnek. (Ha még nincs céglistád, akkor egy korábbi blogbejegyzésem alapján készítsd el még a héten!)

Amennyiben úgy érzed, hogy eleget szerepeltél, zárd le a témát egy elegáns fordulattal, például így: „De most már eleget beszéltünk rólam, mi a helyzet veletek? Most ti is meséljetek!”

A lényeg, hogy amikor vendégek érkeznek vagy találkozol valakivel, készülj fel az álláskeresésre vonatkozó kérdésre. Amikor pedig elhangzik, válaszolj határozottan, a fenti forgatókönyv szerint. Így gond nélkül kézben tarthatod a helyzetet.

Ezzel a módszerrel senki nem zökkenthet ki az ünnepi hangulatból, és Te is garantáltan jól érezheted magad a karácsonyi társalgásokban.

Add át magad az ünnepeknek és a jól megérdemelt pihenésnek!

Kellemes Karácsonyt:

Krisztina

30 Shares
  • Kedves László, Elnézést, hogy csak most válaszolok. Köszönöm, hogy szóltál. Időközben javítottuk a hibát, remélem így már sikerülni fog a regisztráció.

  • >