10 álláskeresési baki, amivel nem érdemes kockáztatni

13 Shares

Szeretnél biztosra menni, és mindent a lehető legjobban csinálni? Kezdd az alapoknál, és kerüld el azokat az álláskeresési bakikat, amikről a legtöbben még csak észre sem veszik, hogy belecsúsztak! 

Állást keresni nem könnyű. Rengeteg hibalehetőséged van, kezdve onnan, hogy hogyan írod meg az önéletrajzodat, milyen a kísérőszöveged, vagy épp mit írsz a motivációs leveledbe.

A hibákat az álláskeresők többsége nem is veszi észre, ezért ebben a cikkben ehhez adok segítséget.

Tíz alapvető és olykor meglepő bakit sorolok fel. Majd leírom azt is, hogy miért kerüld el őket, vagyis miért jelentenek kockázatot álláskeresés közben.

1. Hoppá, rossz csatolmányt küldtem!

Nincs annál kínosabb, mint amikor a HR-es megnyitja a motivációs leveledet, és a megszólításban egy másik cég neve szerepel. Erre mindig figyelj oda, tehát még csak véletlenül se csatolj be egy másik cégnek szánt levelet. Többször is ellenőrizd, mielőtt a küldés gombra kattintasz, mert hiába írtad meg, ez a baki hatástalanítja a motivációs levelet!

2. Csillámpóni mesevilág hangulat

Még mindig van aki használja a Comic Sans betűtípust , de te soha ne ezzel írd az önéletrajzodat! Ezt a betűtípust főleg mesekönyvekben használják, ezért könnyen előfordulhat, hogy komolytalannak tartanak miatta. Aki Comic Sans-ot használ, gyakran túl is szinezi az önéletrajzát. Erre is figyelj oda, soha ne keltsen az önéletrajzod csillámpónis mesevilág hangulatot!

>>>További hasznos tippek az önéletrajzod külalakjához:
12 tipp, hogy az önéletrajzod átlátható és könnyen olvasható legyen

3. E-mail több címzettel

Az egyik legdurvább hiba, ha valaki egy önéletrajzot több címzettnek is ugyanabban a levélben küld el. Ráadásul úgy, hogy a címzettek még látják is egymást! Ebből a tömeges levélküldésből legfeljebb akkor jöhetsz ki jól, ha hiányszakmában dolgozol. Más esetekben szinte biztos, hogy kizárnak. Lustának gondolnak, aki arra sem képes, hogy mindenhová külön e-mailben, egyedi szöveggel jelentkezzen.

4. Gyermekeim: Juli (4 éves), Béla (6 éves)

Még mindig vannak jelentkezések, amikben a családi állapot mellett a gyerekek neve is szerepel. Ezeket soha ne írd bele, mert egyrészt a magánügyed, másrészt elültetheted bennük a félelmet. Arról, hogy nem a munkának, hanem a gyerekeidnek rendelsz alá mindent. Ha valakit érdekel a családi háttered, az interjún úgyis rákérdez. És akkor eldöntheted, hogyan kezeled a helyzetet.

>>> Kisgyermekes Anyuka vagy? Nézd meg ezt a videómat!
Beleírd az önéletrajzodba, motivációs leveledbe, hogy kisgyermeked van?

5. Szelfi király

A szelfik jól mutatnak a Facebook vagy Instagram profilodon, de az önéletrajzon túl lazának hatnak. Bár egyre több a szelfis CV, egyre több az igényes, profi fotóval beküldött önéletrajz is. Talán felesleges mondani, hogy ha korrekt állást, korrekt fizetéssel szeretnél, akkor egy igényes képpel, munkakörhöz illő megjelenéssel sokkal többre mész.

6. Kedves HR-es! Guglizzon magának egy motivációs levelet!

A cinikus, túlontúl vagány stílus kétélű fegyver, ezért még viccből se próbáld meg! Egyszer kaptam egy olyan jelentkezést, amiben a pályázó elmagyarázta, hogy miért nem ír motivációs levelet, hiába kértük a hírdetésben. Kifejtette, hogy ennek semmi értelme, mert úgysem olvasnám el, de ha nagyon akarok, guglizzak magamnak egyet. Ezen a stíluson még én is meglepődtem, soha ne próbálkozz vele!

7. Minden HR-es hülye!

Vannak, akik az álláskeresés közben felgyülemlett feszültségüket a közösségi médiában vezetik le. Amíg ez a Facebookon, privát profilokon zajlik, nincs is vele gond. De egyre többen a LinkedInt használják ugyanerre. Szidják a HR-eseket, miközben állást keresnek. Ennek semmi értelme, ne amortizáld a személyes márkádat a LinkedInen!

>>>Hasznos cikk, ha szeretnéd hogy elolvassák az önéletrajzodat!
Hogyan érd el, hogy a HR-esek elolvassák az önéletrajzodat?

8. Cicamackó_76

Mindig reménykedem, hogy a Cicamackós és Nyuszifüles e-mail címek egyszer csak kimennek a divatból, vagy elviszik őket az UFO-k. Még mindig várom ezt a napot, mert az ilyen mail címek komolytalan benyomást keltenek. A kiválasztást végző szakembereket kicsit sem érdekli, hogyan szólít a kedvesed, vagy a múzsa csókja hogyan talált el e-mail cím választás közben. Legyen professzionális az e-mail címed!

9. “Oké, ez is megvan”

Egyszer kaptam egy olyan e-mailt is, amibe a pályázó bemásolta az álláshirdetést, majd soronként kommentelte. “Oké, ez megvan”, “Igen, ehhez is értek” “Rendben”. Mondanom sem kell, az összbenyomás nem lett túl fényes. Figyelj oda, milyen stílusban és hogyan kommunikálsz, és ha ki akarsz tűnni, akkor sokkal kreatívabb, frappánsabb módon légy egyedi!

10. Időutazás a múltba

Apróság, és a lista végére tettem, de néhányan még mindig tesznek dátumot az önéletrajz végére. Ez önmagában nem hiba, az viszont igenis már a baki kategóriába tartozik, ha ezt a dátumot elfelejted frissíteni. Ha a dátum 3-4 évvel ezelőtti, biztos nem azt fogják gondolni, hogy precíz vagy és figyelmes. Figyelj a dátumra, vagy akár töröld is ki, az önéletrajzod szempontjából semmi hozzáadott értéke nincs.

Ezek mind olyan alapvető álláskeresési bakik, amik bár apróságnak tűnhetnek, könnyen rossz benyomást kelthetnek. Figyelj oda, és kerüld el őket! Ha tudsz még olyan bakit, amire érdemes odafigyelni, írd meg kommentben, talán pont ezzel segítesz valakinek! 

13 Shares
>