5 álláskeresési módszer, ami NEM működik!

88 Shares

Van olyan, hogy észreveszed, valamit elrontottál az önéletrajzod elküldése közben.

Nem csatoltad a CV-det, véletlenül rossz megszólítást írtál az e-mailbe, vagyegy másik cégnek szóló pályázatodat küldted el.

Ezek olyan bakik, amiket azonnal észreveszel, és korrigálod őket.

De álláskeresés közben vannak olyan hibák is, amikre nem biztos hogy azonnal rájössz. Sőt, lehet, hogy már hónapok óta elköveted, mégsem tűnik fel.

A mai bejegyzésben ilyen módszereket gyűjtöttem össze. Ha bármelyiknél magadra ismersz, változtass, és használj helyette működő módszereket!

1. A lehető legtöbb állásra elküldeni a CV-det

Elsőre jó ötletnek tűnik, de nem az. Ha hetente száz helyre elküldöd az önéletrajzodat, attól még nem találsz gyorsabban állást.

A nagyüzemi pályázás hátulütője, hogy nincs időd igényes pályázatokat készíteni.

Nincs időd utánanézni a cégnek, nincs időd testre szabni a CV-t és a motivációs levelet.

Mindenhová ugyanazzal az anyaggal jelentkezel, de ez egyik cégnek sem szimpatikus, ezért sehová nem hívnak be.

Álláskeresési hibk

Megoldás: Az álláskeresésben elsődleges a minőség, a mennyiség csak ez után következik.

A minőségi CV ismérve pedig az, hogy annak a cégnek szól és arra a pozícióra van kihegyezve, amire éppen jelentkezel.

Ilyen pályázatokat készíts és küldj, amennyit csak bírsz (de minimum hetente tízet!). Ez idő és energia, de megéri.

Ha nincs elég hirdetés, használd a céglistás módszert, amiről ebben a cikkben írtam bővebben:

2. Egy céghez több pozícióra is jelentkezni

Nagyobb vállalatoknál előfordul, hogy egyszerre több munkakörre is keresnek embert. Ha neked szimpatikus egy cég, attól még ne jelentkezz egyszerre több állásukra!

A szálak úgyis összefutnak a HR-en, ahol látni fogják, hogy több, egymástól merőben különböző munkakörre jelentkezel.

Ez nem kelt jó benyomást, mert elkeseredettnek, céltalannak, vagy olyasvalakinek tarthatnak, akinek fogalma sincs, milyen állásokra jelentkezik.

Álláskeresési hibák

Megoldás: Ha felkerült egy cég a radarodra, akkor nézd meg a weboldalukon, hogy milyen állásaik vannak.

Olvasd el türelmesen a pozíció leírásokat, és gondold végig, hogy a Te tudásod és tapasztalatod melyikhez passzol a leginkább.

Csak erre pályázz! Ha fantáziát látnak benned, és más munkakörhöz mégis jobban illenél, úgyis szólnak.

3. Azonnal elküldeni az önéletrajzodat

Ha egy állásportálon megjelenik egy álláshirdetés, nem szükséges azonnal jelentkezned, mert a gyorsaság általában a minőségre rovására megy.

Ha valamire úgy érzed, hogy “na végre, ezt a hirdetést nekem találták ki”, akkor pont nem szabad elsietni!

Álláskeresési hibák

Megoldás: Sokat ne várj, de egy napon nem múlik semmi. Ennyi idő pedig pont elég arra, hogy utánajárj a cégnek, megértsd, hogy igazából kit is keresnek, és ennek fényében átalakítsd a CV-det, motivációs leveledet.

Minél jobban tetszik egy munka, annál több időt szánj a pályázatodra!

4. Segítséget kérni “bármilyen állás érdekel” jelszóval

Az ismerősök és a kapcsolati háló mozgósítása az álláskeresés hatékony módja. Az viszont nem jó módszer, ha olyan szöveggel keresel fel mindenkit, hogy „szólj, ha tudsz valami jó állást!”

Ezzel a mondattal ugyanis nem adsz elég támpontot.

A másik nem fogja magától kitalálni, hogy Te miben vagy igazán jó, milyen állás illene hozzád, vagy hogy valójában mi érdekel.

Néhányan visszakérdeznek majd, de a legtöbben lemorzsolódnak, így értékes segítségektől fosztod meg magad.

Álláskeresési hibák

Megoldás: Az ismerősöktől, ismerősök ismerőseitől úgy kérj segítséget, hogy konkrétan elmondod az erősségeidet és a céljaidat is.

Azt, hogy mihez értesz, miben van tapasztalatod, és milyen típusú állást keresel. Ez egy 2-3 mondatos rövid bemutatkozás, amivel irányba állíthatsz bárkit, aki így könnyebben tud segíteni.

5. Esélytelen pozíciókra pályázni

Sokan megpályáznak olyan állásokat, amikről maguk is tudják, hogy szinte esélytelenek rá.

Persze nehéz eltalálni, hogy mi az ami még belefér, amire még van esély. A cégek többsége magasra teszi a lécet, de végül lejjebb adják, kompromisszumot kötnek.

Ugyanakkor van különbség aközött, hogy csak pár dolog “nem stimmel” és aközött, hogy több év tapasztalat vagy szakmai rutin, esetleg vezetői képességek sora hiányzik.

Ilyen pályázatokkal csak a visszautasítási rátádat növeled, amire nincs szükséged.

Álláskeresési hibák

Megoldás: Elsősorban olyan állásokra pályázz, ahol az elvárások nagy részének (legalább 60-70%-ának) megfelelsz.

Ha ennél kevesebb stimmel, és más, relevánsabb lehetőséget épp nem találsz, próbáld meg. Pályázz, de túl sok reményt ne fűzz hozzá, és ami a legfontosabb: ne ezek a próbálkozásaid legyenek többségben!

Az önéletrajz és motivációs levél hibákról is írtam két népszerű cikket:
5 kifejezés, amit vegyél ki az önéletrajzodból!

5 mondat, amit vegyél ki a motivációs leveledből!

Van olyan pont, amiben magadra ismersz? Írd ide kommentben!

88 Shares
 • Mikor megszűnt a cég, ahol dolgoztam GYES előtt, rájöttem arra, hogy ki kell használnom ezt a helyzetet, hiszen teljesen tiszta lappal indíthatok és álmodhatok nagyokat. Beletelt egy kis időbe, de rájöttem, hogy vállalati tréner szeretnék lenni, ahol felhasználhatom tanári, nagyvállalati és amatőr színészi tapasztalataimat. Valahogy mindig úgy láttam magam, mint aki sok ember előtt olyan dolgokról ad elő, amitől a többieknek megváltozik az életük. Találtam egy céget, ahol nagy a társadalmi felelősségvállalás, multi környezet, van fejlődési lehetőség és közel van hozzánk, ami kisgyerekkel nagyon fontos szempont. Ráfókuszáltam ennek a cégnek a Stadionoknál lévő irodájára. Itt több pozícióra is beadtam már a pályázatom, szinte kizárólag HR területre, bár a Learning & Developmentet megcélozva. Tisztában vagyok vele, hogy gyakorlat hiányában nem vezető trénerként fogok kezdeni, így még az asszisztensi pozíció is beleférne. Ugyanakkor januártól elkezdem a Grow-nál a tréner képzést és később egy coach tréninget is tervezek. A cikkedből úgy tűnik, hogy talán hibát követtem el a sok pályázat beadásával. Jól értelmeztem?

 • Szia Ági, ha a megpályázott pozíciók relatíve különbözőek, akkor a legtöbbször sajnos nem veszi ki jól magát, ha mindegyikre jelentkezel. Ilyenkor érdemes ismerőst keresni az adott céghez, vagy ismerős ismerősét, aki ott dolgozik vag yott dolgozott, és akivel tudsz beszélgetni arról, hogy mit is takarnak az egyes pozíciók. Esetleg fel is hívhatod a HR-t, tisztázni a pozíciók közti különbségeket. De a legjobb, ha Te magad tudsz dönteni a kiírások alpaján, mert a meghirdetett pozíciók legtöbbször más és más hátteret igényelnek. A tréner képzéshez sok sikert, és bízom benne, hogy sikerül bejutnod a kiszemelt céghez! Hajrá! 🙂

 • Kedves Krisztina!Mindenek előtt nagyon szépen köszönöm a sok jó meglátást.Valóban igaz,hogy az igényesen és szívből megírt Önéletrajzokra reagálnak.Eddig a sok beadott közül csak 2 ilyet sikerült írnom(amit magam is jónak tartottam),de be is hívtak mindkét helyre állásinterjúra!Számomra nehézség,hogy munka( 9ó) és 4 óra ingázás,család mellett keresek az új lakóhelyemen állást.Így sajnos nem tudok elég pályázatot beadni.Hogy álljak hozzá a továbbiakban?Hogy tudom növelni az esélyeimet?Nagyon köszönöm,ha írsz pár sort!Üdvözlettel:A.

 • Szia Anita, A cégek valóban azokat a pályázatokat szeretik, amik "szívből jönnek".
  Vagyis nem sablonosak, látszik rajtuk, hogy időt szántál a megírására. Ez a motivációt is jól mutatja, amit szintén elvárnak.
  Egy ilyen pályázatot viszont tényleg sok utánajárás és idő megírni, ezt nem tudod lespórolni. Viszont amit javaslok, hogy jelölj ki egy 1,5-2 órás időszakot fixen ugyanarra az időpontra minden héten (ha tudsz, akkor persze többet), amikor egyedül vagy és tudsz ezzel foglalkozni. Így rutinná válik, hogy ebben az időszakban csak erre fókuszálsz, máskor viszont nem aggódsz mert tudod, hogy elkülönítettél erre egy időt amikor haladni fogsz.
  Fontos még, hogy az álláshirdetésekre jelentkezés mellett használd a céglistás módszert is. Ezzel az elején több munkád lesz, mert több helyre fogsz páláyzni, mert nagyobb lesz az esélyed. Álláshirdetésekre rengetegen jelentkeznek, a céglsitás módszernél viszont nincsenek más jelentkezők. Erről itt írtam bővebben: http://timarkrisztina.hu/blog/hogyan-palyazz-olyan-cegekhez-ahol-nem-hirdetnek-allasokat/
  Illetve most hétfőn kiposztoltam egy álláskeresési tervet Facebookra, nézd meg, az is segíteni fog 🙂
  Sok sikert!!!
  Krisztina

 • >