Hogyan tűzz ki célokat úgy, hogy el is érd őket? (Álomtábla módszer)

109 Shares

Mit szeretnél elérni 2015-ben? Mire vágysz úgy igazán?

Egy új állásra? Karrierre? Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életre? Vagy éppen fordítva: kalandokra, meglepetésekre?

Gyere és tarts velem, megmutatom, hogyan tűzd ki a céljaidat 2015-re!

Pár éve mindig azzal kezdem az évet, hogy megfogalmazom a célkitűzéseimet. Az, hogy végiggondolom és leírom, mit szeretnék elérni, egyrészt jó érzés, másrészt óriási lendületet ad az évkezdéshez.

Általában mindig Szilveszter előtt egy-két nappal fogok bele. Korábban a számítógépembe jegyzeteltem. Olyan mondatokat írtam le, hogy például ezt és ezt szeretném elérni, ilyen és ilyen szeretnék lenni, ezt és ezt szeretnék csinálni a következő évben.

Idővel rászoktam arra, hogy képeket is gyűjtsek. A Google képkeresőjét használtam, és addig kutattam, amíg meg nem találtam a céljaimhoz passzoló képeket. Ezeket aztán a szöveg mellé illesztettem be.

Idén egy még nagyobb újdonságot vetettem be: A képeket ki is nyomtattam, és egy inspirációs táblára ragasztottam. Amikor elkészült a tábla, a szobám egy jól látható pontjára tettem.

Ezt az inspirációs táblát máshol álomtáblának, angolul vision boardnak hívják. A lényege az, hogy a képek segítenek a céljaid elmélyítésében.

A vision boardra egyébként bármilyen témájú célokat feltehetsz. Például a munkával, a magánélettel, az egészséggel, vagy bármi mással kapcsolatban.

A képeket kinyomtathatod az internetről, és újságokból is kivághatod.

Ha például tudod, hogy milyen cégnél, vagy milyen munkakörben szeretnél 2015-ben dolgozni, akkor csak ezt kell tenned: Ragassz fel olyan képeket is, amelyeken a szereplők az általad kiszemelt munkát végzik! Ha van céglistád, akkor a rajta szereplő TOP5 cég logóját vagy az irodájuk képét is felteheted.

Fontos: Az álomtábla nem egy ezoterikus módszer, ami majd „bevonzza” a szerencsédet. Az Univerzum nem fog helyetted dolgozni, a saját vágyaidat csakis Te valósíthatod meg.

Az álomtábla és a vizualitás ehhez annyiban járul hozzá, hogy erősíti benned a vágyadat. Beépíti a hétköznapjaidba, áthatja a döntéseidet, és a fontos helyzetekben majd ezek fényében döntesz.

Egy dologra azonban felhívom a figyelmedet.

A leggyakrabban ott buknak el a célkitűzések, újévi fogadalmak, vágyálmok, hogy az irántuk érzett lelkesedés egy idő után csökken. Ahogy telnek a napok, a célok elfelejtődnek, és végül nem valósulnak meg.

Ebbe a hibába már én is beleestem. A vision board azonban ebben is segíthet. Három napja van az asztalomon, de már most érzem, hogy mennyi erő van abban, hogy minden nap szembesülök vele!

Kíváncsi vagy, én milyen vision boardot alkottam?

Itt vannak a lépések:

1. Készülj fel!

Készítsd elő a jegyzetfüzetedet vagy a számítógépedet, újságokat, számodra kedves és fontos képeket, egy táblát, ollót és ragasztót. Ha mindez egy helyen van, hangolódj rá a céljaidra! Ebben segíthet egy forró ital, kellemes háttérzene, vagy bármi, amitől jó hangulatod lesz.

2. Gondold végig a céljaidat, és írd le őket!

Fogalmazd meg, mit szeretnél elérni 2015-ben. Tedd fel magadnak a kérdést: Milyen változást szeretnél az életedben? Mi lenne jó, ha megtörténne? Írj le mindent! Ha tudsz a céljaidhoz határidőt vagy mérőszámot is rendelni, akkor azt is jegyezd fel. Például, ha új állást akarsz, akkor írd le, hogy hetente hány pályázatot fogsz elküldeni. Ha fel kell turbózni az önéletrajzodat, írd le a határidőt, amire kész leszel vele!

3. Keress képeket a vision boardodhoz!

Keress olyan képeket, amelyek jól szimbolizálják a céljaidat. Ezeket kivághatod otthon lévő újságokból, vagy nyomtathatsz is az internetről. Vágd ki, és ragaszd fel őket egy üres kartonra vagy táblára. A képeket csoportosíthatod is témájuk szerint. Ha szeretnél, idézeteket, inspiráló gondolatokat is felírhatsz. Nem kell, hogy az összkép mások számára érthető vagy szép legyen. Ez a Te táblád, és csakis az fontos, hogy számodra bírjon jelentőséggel.

Az én álomtáblám

4. Tedd az álomtábládat jól látható helyre!

A végeredményt tedd ki a szobád falára vagy más, jól látható helyre. Anthony Robbins, az amerikai motivációs előadó szerint a céljainkra naponta legalább kétszer emlékeztetni kell magunkat. Ha van kedved, mentsd el az inspirációs tábládat a számítógépeden vagy a telefonodon is képernyőkímélőnek!

Próbáld ki Te is a fenti lépéseket, és ha kell, alakítsd  a saját igényeidhez. Változtass nyugodtan, mert nincs egyetlen, mindenki számára üdvözítő módszer. A lényeg, hogy legyenek céljaid, és azokra a lehető legtöbbször emlékeztesd magad. Úgy van ez, mint minden mással: Hogy mi működik nálad, azt csakis Te döntheted el.

Jó célkitűzést, és ha elkészültél, írd meg, hogyan ment! Ha más módszert használsz, azt is írd meg itt kommentben, kíváncsi vagyok rá!

109 Shares
  • Nagyon jó kis módszer, köszi, hogy láttattada Te tábládat. Én az idei (2016-os) céljaimat a jan 4-vel kezdődő héten akarom leírni. Remélem jól sikerül, hiszen az elmúlt fél évben ezen dolgozom, de csak fejben. A hónap végén elkezdek egy tréner tanfolyamot, ahhoz már gyűjtögettem képeket. Ötvözöm a kettőt.

  • Szia, Ági, örülök, hogy tetszik a módszer! Egyébként nem csak hasznos, de kellemes időtöltés is egy ilyen táblát megcsinálni, javaslok hozzá egy nagy bögre forró teát vagy csokit is. 🙂 Hajrá!

  • >