Europass önéletrajz sablon – Mi a HR-esek véleménye róla?

11 Shares

Az Europass önéletrajz Európa egyik legtöbbet használt önéletrajz sablonja. Könnyen elérhető és gyorsan ki lehet tölteni, de ahogy minden instant megoldásnak, ennek is megvannak a maga hátrányai.

Ha új munkahelyet keresel, akkor az első dolog, amit tenned kell, hogy készítesz magadnak egy jó önéletrajzot. Ez lehet valami teljesen új, vagy a régi felturbózása.

Bármelyiket is választod, ennek az önéletrajznak az lesz az egyetlen és kizárólagos célja, hogy behívjanak állásinterjúra.

Azért írod meg, és azért küldöd el, hogy személyesen is találkozhass az állást hirdető cég képviselőivel. Ehhez fel kell hívnod magadra a figyelmet, de az Europass-szal, amit álláskeresők milliói töltöttek már le, ez túlzás nélkül lehetetlen.

Az Europass önéletrajz sablon három legnagyobb hibája

Ha állásinterjúkra szeretnél bejutni, akkor sablonok helyett az egyediségre kell törekedned. Az Europass ebből a szempontból kifejezetten gyenge, de most nézzük meg, hogy pontosan milyen kockázatokat is rejt!

1. Rossz a tagolása, nehéz olvasni (Ne nehezítsd meg a HR-esek dolgát)

Az Europass önéletrajz sablon 2005 óta tölthető le az internetről. Több ráncfelvarráson is átesett,  de sokan még mindig a régi, kétoszlopos és túlzsúfolt verzióknál maradtak.

Az újabb formátumok valamivel jobbak, a kockázat viszont megmaradt. Az olvasói élmény nem lett jobb, a felépítés rosszul vezeti a tekintetet, a feldolgozás az átlagnál több időt igényel.  

Az önéletrajzod esetében az a cél, hogy gyorsan meg lehessen benne találni azokat az információkat, amik eladnak téged.

Illúzióid viszont ne legyenek. Ahogy te is mindig időhiánnyal küzdesz, az sem időmilliomos, akinek az önéletrajzodat küldted. Ezért olyan CV-re van szükséged, ami könnyen olvasható, és gyorsan kiderül belőle a lényeg

Ha váltanál az Europassról, és egy könnyen átlátható önéletrajzot szeretnél, olvasd el ezt a cikkemet is:
>> 12 tipp a könnyen olvasható önéletrajzhoz!

2. Egy Europass önéletrajz sablonosít, nem lehet kitűnni vele

De lépjünk is túl a kinézeten. Ha az önéletrajzod jól néz ki, jó a felépítése, az megkönnyíti a helyzetedet, de a lényeg akkor is a tartalom lesz. Az, hogy mit írsz bele, hogyan prezentálod az erősségeidet, milyen üzeneteket építesz bele a szövegbe. 

A jó önéletrajz ugyanis attól jó, hogy elad tégedOlyan, mintha egy marketinges írta volna, de ettől ne ijedj meg! Ilyen szöveg írására bárki képes, csak egy kis marketing szemléletre van szükséged.

A jó önéletrajz célja, hogy kitűnj a tömegből. Az Europass önéletrajz csak ahhoz ad mintát, hogyan legyél sablonos.

Az Europass önéletrajz sablon viszont nem ad erre lehetőséget, mivel a legtöbben úgy tekintenek rá, mintha egy hivatalos űrlap lenne. Miközben írod, nem arra gondolsz, hogy eladd magad, hanem arra, hogy minden mezőt korrekten kitölts.  

Így nem csoda, ha a végeredmény is egy unalmas, formanyomtatvány szerű dokumentum lesz. Ahelyett, hogy egy izgalmas és egyedi marketing anyagot tartanál a kezedben. 

3. Egyes részei érthetetlenek

Az Europass tehát sem a kinézetével, sem a szemléletével nem segít neked. De ha ez nem lenne elég, egy-két helyen kifejezetten erőlteti a sablonosságot és az érthetelenséget. 

A nyelvtudást egy táblázatban, kódokkal kell megadni, de ezeket a kódokat sokan egyáltalán nem ismerik. Ezért számíts rá, hogy jó pár cégvezetőnek vagy HR-esnek fogalma sem lesz, mit jelent az, hogy a nyelvtudásod szintje A1, B1, C2 stb.

És hiába linkeled oda a weboldalt, ahol elmagyarázzák a kódokat. Esélyes, hogy ezt sem fogják megnézni, hiszen az plusz idő, amit valószínűleg erre sem fognak rászánni.  

Erthetetlen oneletrajz

A sablonosság csúcsa a személyes és szakmai kompetenciákat felsoroló szakasz. Itt amellett, hogy megadod a rád jellemző kompetenciákat, még definíciókat vagy példákat is várnak.

De vajon ki az, aki izgalmasan el tudja magyarázni, hogy mi az a jó kommunikációs képesség, vagy kiváló problémamegoldási készség? Egyáltalán, mennyire tudod magad eladni ilyen sablonos kifejezésekkel? 

A válasz az, hogy semennyire, főleg nem úgy, ahogy azt az Europass önéletrajz sablon ajánlja.  

Összegezve:

Az Europass alkotói jó szándékkal hozták létre a sablont, de a végeredmény kockázatos.

Egységesíteni akarták a jelentkezőket, miközben a te érdeked az, hogy az önéletrajzoddal kitűnj, felhívd magadra a figyelmet.

Ne használd ezt a sablont, csak ha kifejezetten kérik!

Minden más esetben az önéletrajzod legyen egyedi és modern, mert csak így tudod igazán hangsúlyozni a benned rejlő erősségeket és a veled járó előnyöket! 

11 Shares
>