Hogyan fejleszd a nyelvtudásodat? (És miért fontos, hogy még ma megtedd az első lépést)

85 Shares

A nyelvtudás hiánya sok álláskeresőnek okoz fejfájást. Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogyan lehet passzív nyelvtudást „felfelé kerekíteni”, vagy érdemes-e az önéletrajzba beírni azt, ha a nyelvtanulás „folyamatban van”.

A témához kapcsolódó aggodalmak folyamatosak.

Nem is csoda, hiszen egy jó állás betöltéséhez minimum egy nyelv magas szintű ismerete már szinte alapvető elvárás lett.

Az egyik Facebook posztom alatt egy kedves olvasóm nemrég megjegyezte, hogy egy nyelvvizsga manapság már felér egy diplomával. Bár nyelvtudás esetén nem is a papír számít inkább, magával a gondolattal egyetértek: a nyelvtudás mára elengedhetetlen feltétele az állásszerzésnek.

Így van ez már jó pár éve, és a tendencia is ez: a nyelvtudás egyre fontosabb lesz. Mégis, nagyon sokan hadilábon állnak a témával.

Egy hozzám forduló álláskereső nemrég mesélte, hogy már fél éve keres, de alig talál lehetőségeket, mert mindenhová nyelvtudást kérnek. Mikor rákérdeztem, hogy akkor ő most milyen nyelven tud vagy tanul, akkor csak annyit mondott: ja, hát neki erre nincs ideje.

Pedig a helyzet valóban ez: rengeteg olyan álláshirdetés van, ahol tárgyalóképes angol vagy német (vagy valamilyen más) nyelvtudást kérnek.

Így hát nincs mese: Ha nem beszélsz legalább egy nyelvet, kezdd el fejleszteni a nyelvtudásodat! Ha pedig egy nyelven már magabiztosan beszélsz, elsajátíthatsz egy másikat is, csak jól járhatsz vele! A különösen jól fizető állásokhoz akár két nyelven is beszélni kell, de az is előfordulhat, hogy egy jó állás betöltéséhez az angol kell, egy még jobb lehetőséghez viszont a németre vagy más idegen nyelv magabiztos elsajátítására lenne szükséged.

Számolj le a kifogásokkal!

Amikor a nyelvtudás fontosságáról beszélek, a legtöbbször csak a kifogások jönnek:

Nincs időm, nincs pénzem, túl öreg vagyok hozzá, nincs nyelvérzékem…

Az ilyen kifogásokban mindig lehet egy csipetnyi igazság, de nem annyi, hogy ilyenek bárkit is megállítsanak.

Talán igaz, hogy fiatalon könnyebb nyelvet tanulni, de idősebb korban sem lehetetlen. Ideje és pénze pedig arra van az embernek, amire fontosnak tartja, hogy legyen. A nyelvérzék pedig nagy áldás, de nem minden: szorgalommal pótolhatod a hiányzó tehetséget!

A leghatékonyabb nyelvtanulási módszerek

A nyelvtanfolyamon kívül sok más módszer létezik. Válaszd azt, amelyik a legjobban illik az életstílusodhoz, a lehetőségeidhez és az igényeidhez!

Fogadhatsz magántanárt, egy ismerősöd taníthat baráti áron vagy barterben, részt vehetsz egy online vagy Skype tanfolyamon, de akár egyedül is képezheted magad.

Én például azzal fejlesztettem a nyelvtudásomat a középiskolai tanórák mellett, hogy a kedvenc külföldi zeneszámaim eredeti angol nyelvű szövegét énekeltem! Megszereztem a szövegeket, megpróbáltam lefordítani őket, és persze az előadóval együtt énekeltem 🙂

De mozizhatsz is otthon, ez sem kerül semmibe. Nézz angol vagy amerikai filmeket eredeti nyelven! Kezdetben keress olyat, amin van angol felirat, hogy megértsd a szöveget. Később használhatsz magyar feliratot, majd felirat nélkül is próbálkozhatsz!

Olvass idegen nyelvű cikkeket, nézz videókat a téged érdeklő témákról a YouTube-on.

Ha szórakozni mész, keresd a külföldiek társaságát, és ismerkedj, beszélgess el velük. Ha pedig turistát látsz az utcán, menj oda hozzá, és segíts neki megtalálni a nevezetességet, amit keres.

Nem a nyelvvizsga a lényeg, hanem a magabiztos nyelvhasználat

A célod elsősorban ne a papír legyen, hanem az, hogy valóban tudd használni a nyelvet. A felsőfokú nyelvvizsga önmagában egy nagyon jó üzenet, de ha csak középfokúd van, akkor azt a CV-d olvasója sokféleképpen értelmezheti. Gondolhatja azt is, hogy folyékonyan beszélsz, de azt is, hogy csak akadozva.

A legjobb, ha azt tudod beírni az önéletrajzodba, hogy a nyelvtudásod „tárgyalóképes”. Ez azt jelenti, hogy a szakmádról akár egy üzleti tárgyalás keretében is folyamatosan tudnál idegen nyelven beszélni. Természetesen ezt csak akkor írd be, ha valóban igaz is!

A nyelvtudásról nem éri meg hazudni, felfelé kerekíteni, mert az előbb-utóbb visszaüthet.

Létezik ez a mondás, hogy ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy. A munkaerőpiac nyelvére ezt úgy tudnám lefordítani, hogy minél magasabb szinten beszélsz egy nyelvet, vagy minél több nyelven beszélsz, annál könnyebben találsz magadnak jó állást.

A nyelvtudásod csiszolásához nem kell más, mint elhatározás és kitartás – illetve az, hogy leszámolj a kifogásaiddal!

Ne halogasd tovább, legyen a nyelvtanulás prioritás! Tedd meg az első lépést még ma!

85 Shares
>