Hogyan váltsd valóra a karriercéljaidat az új évben? (7+1 tipp újévi fogadalomtételhez)

61 Shares

Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy a legtöbben az egészségükkel kapcsolatban tesznek újévi fogadalmakat a következő napokban.

Talán Te is gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne lefogyni, többet sportolni, vagy valamilyen káros szokásról végleg leszokni.

De gondoltál már arra, hogy a karriereddel kapcsán is megfogadj valamit?

Mert amellett, hogy jövőre fittebb leszel, megcélozhatod azt is, hogy előrelépsz a munkahelyeden, magasabb fizetést érsz el, tanulsz valami újat, nyelvvizsgázol, esetleg új állást szerzel vagy elkezded professzionálisan használni a LinkedInt.

Igazából bármilyen célt tűzöl is ki, jót teszel magaddal.

Ugyanakkor az is biztos, hogy valami nagy és nehéz dologra vállalkozol.

Az újévi fogadalmak többsége ugyanis nem valósul meg, de erről gondolom már Te is hallottál.

Sokan feladják, pedig a recept ismert.

Olvasd el, vagy ha már ismered őket, elevenítsd fel a legbiztosabb célkitűző módszereket, hogy 2018 garantáltan jó éved legyen!

1. Légy konkrét!

Talán hallottad már azt a kifejezést, hogy SMART célok. Ez egy angolszász kifejezés, és többek között arra utal, hogy célkitűzéskor a lehető legkonkrétabbnak kell lenned.

Ha azt mondod, hogy „2018-ban le fogok fogyni” vagy „2018-ban megtanulok angolul” akkor ezek nem lesznek jó célok. Túl általánosak, amikre nem tudod majd összpontosítani az energiáidat.

shutterstock_158625692

Célkitűzéskor az egyik legfontosabb feladatod, hogy pontosan fogalmazz.

„Hány kilót szeretnél lefogyni? Hány centiméteres derék / csípő stb. bőséget szeretnél?”

Az angolos példánál pedig: „Pontosan milyen szintre szeretnél elérni? Magabiztos középfok, esetleg tárgyalóképes? A beszéd- vagy az íráskészségedet szeretnéd fejleszteni, vagy mindkettőt egyszerre?”

Minél pontosabban tudod, hogy mi a célod, annál nagyobb az esélyed, hogy el is éred.

2. Találd ki, hogyan ellenőrzöd magad!

A legjobb, ha már most kitalálod, hogyan fogod ellenőrizni a haladásodat.

Ha már játszottál számítógépes játékokkal, vagy valamilyen mobil játékkal, akkor ismerős lesz a módszer. A haladást mérni kell, mert az előrelépés, a fejlődés, a siker érzése tart bent a játékban.

Ahhoz, hogy mérni tudd a haladásodat, úgynevezett mérőszámokat kell kitalálnod. Ezek egyszerű számszerűsített információk, amikkel nem csaphatod be magad.

shutterstock_190984253 (1)

Az angol nyelvvizsgánál ez a tudásmérő teszteken elért pontszámaid, a LinkedIn professzionális használatánál a kapcsolati hálód nagysága, karrier előrelépésnél pedig a kiemelkedő teljesítményeid számszerűsítve.

Sokan nem szeretik a számokat, pedig ebben az esetben kifejezetten hasznosak. Megmutatják, hogy éppen hol tartasz, és pontosan mennyit kell még dolgoznod a célod eléréséig.

3. Tűzz ki részcélokat is!

A legtöbb embert a siker motiválja, a kudarc elkedvetleníti. Ezt az egyszerű szabályt használd ki te is a kitartásod erősítésére!

Ha a célod elérése túl sok időt igényel, akkor szükséged lesz valamire, amivel idő közben fenntartod a lelkesedésedet. A részcélokat pont erre találták ki, alkalmazd őket te is.

shutterstock_150907811

Ha például nyelvvizsgát akarsz tenni, akkor egy-egy tankönyvi lecke vagy nagyobb nyelvtani egység elsajátítása lehet részcél. Ha előre akarsz lépni a munkahelyeden, akkor egy-egy plusz feladat elvégzése, vagy egy új szakterület megismerése, a kapcsolati hálód bővítése a megfelelő emberekkel szintén lehetnek részcélok.

Ha elérsz egy-egy részcélt, ünnepelj! Az apró sikerélmények, a pozitív megerősítések fenntartják a motivációdat és erősítik a kitartást.

4. Szabj határidőket!

Ha valóban szeretnéd elérni a céljaidat, tűzz ki határidőket is.

A határidők konkrét dátumok a naptáradban, amelyekhez a megvalósítás során igazodsz.

Minden részcélhoz, és természetesen a fő célod végső eléréséhez is kell egy ilyen konkrét nap.

shutterstock_151723667

Ezt a napot úgy határozd meg, hogy az elérhető legyen, de azért erőfeszítéseket is kelljen tenned. Ha nyelvvizsgázni akarsz, akkor a tudásszintedtől függ, hogy mikorra tűzöd ki a vizsga letételét, de ne években gondolkodj. Ha túl távolra teszed a dátumot, elveszted a lendületet, és ez veszélyes lehet.

Figyelj oda a másik végletre is. Az sem jó, ha túl rövid határidőket adsz, mert akkor nem lesz sikerélményed. Lehetetlen 2 hét alatt felkészülni egy nyelvvizsgára, vagy ennyi idő alatt egy új állást megszerezni.

Nézz utána, hogy a Te célod elérése mennyi idő alatt reális, és ehhez mérten tűzd ki a saját határidőidet.

5. Írd le!

A halogató és fogadalmakat hátrahagyó éned ellen a céljaid írásba foglalásával is védekezhetsz.

Ha szóban mondod ki, hogy mit akarsz, abból lehet bármi. Másnap talán nem is emlékszel rá, vagy emlékszel, de nem elég pontosan. Ezért vegyél elő egy jegyzetfüzetet, vagy még inkább a 2018-os naptáradat, és írd bele a céljaidat.

shutterstock_151886921

Miközben írsz, körvonalazódni fog, hogy pontosan mit is akarsz. A szöveget ráadásul később is előveheted, és emlékezhetsz arra, mit is álmodtál magadnak 2018-ra!

Az írásba foglalásnak van még egy jótékony hatása. Ha már valamit leírtál, akkor az magad előtt is egy vállalás, és tartozol magadnak annyival, hogy betartsd!

Ha vizuális típus vagy, akkor ajánlom neked az álomtábla módszerét is. Ez egy kreatív és szórakoztató módja annak, hogy a céljaidat ne csak szövegesen, hanem képi világgal, hangulatokkal is rögzítsd. Tavaly itt írtam róla bővebben, és meg is mutattam a saját álomtáblámat.

6. Keress támogatókat!

Bármit is szeretnél elérni, szövetségesekkel könnyebb. Ezért már most gondolkodj el azon, kinek a segítségét fogod igénybe venni a céljaid eléréséhez.

Az első és legfontosabb, hogy legyen egy közvetlen támogatód, akit beavatsz a céljaidba. Ez lehet a párod, barátod vagy barátnőd, bárki, akiben megbízol, és akiről tudod, hogy nem fog kinevetni, hanem inkább támogat.

shutterstock_31311712

A kiszemelt támogató fontos feladata, hogy időnként számon kérje rajtad a haladásodat. Lehet, hogy ez keményen hangzik, de időnként nem árt, ha másoknak is elmondod, hol tartasz a megvalósítással.

Vond be a családodat is, az ő támogatásukra is szükséged lesz. Sőt, a legjobb, ha csatlakozol olyan közösségekhez (akár Facebookon is), akik hasonló célokért küzdenek. Az ilyen csoportosulásokból sokat lehet tanulni, és az is erőt adhat, hogy mások is hozzád hasonló helyzetben vannak.

7. Gondold újra, mi fontos!

Komoly célokhoz komoly elhatározás szükséges. Ha valami nagy dolgot akarsz elérni, akkor ahhoz “fejben” is változtatnod kell.

Ez azt jelenti, hogy mélyen legbelül átrendezed az értékrendedet, a prioritásaidat is.

shutterstock_60858223

Ha új állást akarsz, akkor ezzel azt mondod ki, hogy most Te vagy a fontos, a Te karriereden vagy a Te élethelyzeteden, életminőségeden kell javítani.

Ha nyelvvizsgát akarsz, vagy új szakmát kitanulni, akkor megint a saját karriered, a munkaerőpiaci esélyeid növelése az a nagyobb cél, amiért kűzdesz.

Gondold végig a nagyobb összefüggéseket, és ha szükséges, alakítsd át az értékrendedet, prioritásaidat is. Minél mélyebb meggyőződéssel akarsz valamit, annál könnyebben fogod elérni. Mert csak arra fogsz időt szánni, és csak azért fogsz erőfeszítéseket tenni, amit valóban fontosnak érzel.

+1 tipp

Ha 100%-ra akarsz menni, készíts egy 10 pontos listát a teendőiddel, és még ma tegyél meg egy apróságot a listáról. Ne várj holnapig, már ma kezdd el megvalósítani a céljaidat!

Sok sikert, és ha van működő módszered, oszd meg itt kommentben, másoknak is hasznos lehet!

61 Shares
>