Hogyan készülj fel a HVG Állásbörzére?

29 Shares

Újra itt a HVG Állásbörze, de vajon megéri-e kimenni, és ha igen, hogyan érdemes felkészülni? Válaszok a cikkben, és azt is elárulom, velem mikor találkozhatsz a rendezvényen.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi értelme kimenni egy állásbörze, amikor ott úgysem lehet állást szerezni.

A tapasztaltabbak attól félnek, hogy csak pályakezdőket keresnek, a pályakezdők meg attól, hogy túl fiatalok ahhoz, hogy labdába rúgjanak. Tehát az első kérdés, amit érdemes tisztázni, hogy kinek érdemes részt venni az eseményen.

Kinek érdemes részt venni az állásbörzén?

Te bármilyen korú is vagy, arra bíztatlak, hogy ha csak teheted, menj ki a börzére!

Azért, mert a kiállítók vegyesen keresnek fiatalokat és tapasztaltakat. Mint ahogy az állásportálokon meghirdetett pozíciók esetében is, van olyan cég, ahol a juniorokat, és van olyan, ahol a seniorokat preferálják.

Igazából már az egyetemi állásbörzékről sem lehet elmondani, hogy kizárólag a fiataloknak hasznos elmenni. Ezeken a rendezvényeken vannak kezdő, és vannak tapasztalathoz kötött álláslehetőségek is.

A HVG Állásbörzére a kínált állások sokfélesége különösen igaz, ezért a korod miatt semmiképp ne hagyd ki.

Milyen tipusú állásokat kínál a HVG állásbörze?

Fontos viszont, hogy a börzén csak bizonyos típusú állások lesznek.

Ezek:

  • Mérnöki / műszaki
  • Informatikai
  • Gazdasági, pénzügyi
  • Értékesítés-kereskedelem, marketing
  • Ügyfélszolgálat, szolgáltató központok
  • Természettudományi
  • egyéb területek

Ha bizonytalan vagy abban, hogy lesznek-e kint olyan cégek, amelyek miatt érdemes kimenned, keress a kiállítók listájában.

allasborze

Ha most nincsenek olyan kiállítók, amikről 100%-osan azt gondolod, hogy jók lehetnek neked, akkor sincs veszve minden. Még ebben az esetben is hasznos lehet, ha részt veszel. Mert ha egy cég első látásra nem neked való, attól még megváltozhat a véleményed, miután személyesen is beszélsz velük.

Az állásbörze mint gyakorlóterep

Az is lehet, hogy a börzén nem találsz magadnak jó álláslehetőségeket, de attól még sok mindenben kipróbálhatod és fejlesztheted magad.

Gyakorolhatod a bemutatkozást a standoknál álló HR-esekkel, és gyakorolhatod a cégek képviselőivel is a szakmai beszélgetést. Ha ügyes vagy, még próbainterjúzhatsz is.

Egyszóval a börze remek alkalom arra, hogy felkészülj azokra az éles helyzetekre, amikor már igenis számít, hogy mennyire vagy rutinos és magabiztos.

Tudnivalók a belépésről és nyereményjáték

A börzén a részvétel ingyenes, tehát belépődíjat nem kell fizetned. Viszont csak úgy engednek be, ha regisztrálsz a rendezvény weboldalán.

A regisztrációt a helyszínen is megteheted, de érdemes otthonról gyorsan elvégezni. A weboldalra belépve ugyanis sok hasznos információt találhatsz, nem csak magáról a rendezvényről, hanem a kiállító cégekről is.

A HVG Állásbörze weboldalán az egyik kedvenc részem a Nyereményjátékok aloldal, ahol Te is lecsekkolhatod, hogy milyen ajándékokkal rukkoltak elő a szervezők azoknak, akik részt vesznek a játékokban.

Fontos: Ha a tavalyi HVG Állásbörzére már regisztráltál, akkor most nem kell újra végigmenni a regisztrációs folyamaton. A korábban használt e-mail címed és jelszavad idén is működik. (Ha elfelejtetted a jelszavadat, e-mailben kérj újat.)

Hasznos tippek az állásbörze felkészüléshez

Ha kiválasztottad azokat a cégeket, amelyek számodra is érdekesek, készülj fel mindegyikből előre!

Készítsd elő az önéletrajzodat, és alakítsd úgy, hogy minél jobban megfeleljen a kiszemelt cégek elvárásainak.

Ha Budapesten laksz, és mindkét nap ki tudsz menni a börzére, akkor az első nap még ne osztogasd az önéletrajzodat. Csak járj körbe, fedezd fel a terepet, és beszélgess a standokon álló HR-esekkel, szakmai vezetőkkel.

Ha valahová be szeretnél jutni, akkor tudj meg róluk a lehető legtöbbet. A beszélgetés végén lehet, hogy elkérik a CV-det, de ne add oda nekik.

Mondd azt, hogy este kicsit átírod az önéletrajzodat, és holnap elhozod leadni. Így lehetőséged lesz arra, hogy a beszélgetés tanulságait beépítsd a CV-dbe, és arra is, hogy írj egy igazán cégre szabott motivációs levelet.

Fontos: Kérdezd meg az illető nevét, akivel beszélgettél, hogy másnap, amikor kimész, tudj rá hivatkozni. A legjobb, ha az e-mail címét is megtudod, és neki is elküldöd e-mailben az önéletrajzod, a szuper motivációs leveleddel együtt.

Ha csak az egyik napon tudsz kimenni

Ha vidékről érkezel, vagy csak egy napra tudsz kimenni, akkor az önéletrajzodat és a motivációs leveledet még a börze előtt a megpályázott munkakörökre és cégekhez kell alakítanod.

Tehát először válaszd ki a kiállítók listájából azokat a cégeket, ahová biztos, és azokat, ahová talán oda fogsz menni. Mindegyiknek nyomtass ki egy önéletrajzot, és egy a cégnek szóló motivációs levelet. Sablon pályázatot egyik standnál se adj le!

Ha pedig a cég olyan állást hirdet, ahová nyelvtudás is kell, ne csak magyar, hanem idegen nyelvű CV-t is vigyél magaddal.

Mit vegyél fel?

Végül gondold végig azt is, hogy milyen ruhát fogsz felvenni. Nem árt, ha a börzén jól nézel ki, de ha munkában nem szoktál öltönyt és nyakkendőt vagy kiskosztümöt viselni, akkor most sem kell!

Fontos, hogy kelts jó benyomást, de érezd is jól magad a bőrödben. Egy kényelmetlen ruha, vagy egy olyan öltözet, amiben feszengsz, nem alkalmas arra, hogy koncentrálj és magabiztosan add elő magad a standoknál.

Előadások az állásbörze programjában

Ne feledd, hogy az állásbörze ideje alatt folyamatosan lesznek érdekes előadások is.

Én is adok elő, a második napon, vagyis október 4-én csütörtökön, a motivációs levélről. Időpont: 12:20-12:50. Az előadás pontos címe:

Öt dolog, amit vegyél ki a motivációs leveledből!

Ha van kérdésed, felteheted az előadás közben, de utána még maradok egy kicsit, és személyesen is kérdezhetsz.

Sok sikert az állásbörzéhez, és várlak szeretettel az előadásomon:

Krisztina

29 Shares
>