Önéletrajz ráncfelvarrás 15 perc alatt [Gyakorlati lépések]

18 Shares

Sokan csak 4-5 évente, vagy akár még ritkábban kerülnek abba a helyzetbe, hogy az önéletrajzukat frissíteni kell. Mivel egy jó CV elengedhetetlen egy új állás megszerzéshez, a mai bejegyzésben az ilyen “régről elővett” önéletrajzok leporolásához adok segítséget.

Ha az önéletrajzodat évekkel ezelőtt kellett bevetned utoljára, akkor két szempontból is javítanod kell rajta.

Egyrészt aktualizálnod kell a tartalmát, hiszen ki kell egészítened mindennel, ami az utolsó frissítés óta történt veled. 

De ami ugyanilyen fontos, hogy a felépítését is újragondold. Egy önéletrajz-felépítés, ami évekkel ezelőtt még illeszkedett a munkaerőpiaci trendekbe, az mára már elavult, javítanod kell.  

A tartalom átalakításhoz az alábbi 8 turbó-tippet kövesd:

Új önéletrajz

Szűrj! Csak a szükséges adatok szerepeljenek a CV-dben!

Alapból csak a lehető legszükségesebb információkat hagyd benne az önéletrajzodban. Ezek a következők: neved, e-mail címed és telefonszámod.

Ha a korodból extra előnyt kovácsolhatsz, mert például fiatal vagy, és egy “fiatal, dinamikus csapatba” jelentkezel, akkor a születési dátumodat is benne hagyhatod.

Ha nem, akkor se a korod, se a családi állapotod ne szerepeljen az önéletrajzodban.  

Az új önéletrajzodban szerepeljen a szakmai profilod!

A neved alatt adj meg egy releváns és lényegre törő szakmai bemutatkozást.

Például: “Tapasztalt kereskedelmi ügyintéző német nyelvtudással”.

Egy ilyen pár szavas összefoglalóval azonnal felhívod magadra a figyelmet, és segítesz megérteni a másiknak, hogy mihez is értesz. Figyelj, hogy jövő-oerientáltan fogalmazz, vagyis a szöveg az elérni kívánt állás betöltéséhez illeszkedjen!  

Emeld ki a szakmai és személyes erősségeidet!

Az önéletrajzod elején (a fényképed alatt) add meg azokat a szakmai és személyes kulcsszavakat, amelyek a legjobban jellemeznek, amikben a legerősebb vagy.

Olyan kifejezéseket használj, amik az álláshirdetésben vagy a munkakörrel kapcsolatos elvárásokban is szerepelnek. Kerüld a sablonokat (úgy mint “csapatjátékos”, “önálló”, “kreatív”) és rendezd őket átláthatóan!

Súlyozd a tapasztalataidat!

Akkor kap nagyobb figyelmet az önéletrajzod, ha arról írsz, ami cégek számára fontos.

Csak azokról a korábbi munkahelyeidről írj részletesen, amelyek az aktuálisan megpályázott munkákhoz szorosan kapcsolódnak.

Ha irodai munkára jelentkezel, akkor a korábbi irodai vagy adminisztrátori munkáidról írj többet.

A nagyon nem ide vágó tapasztalataidat (ennél a példánál maradva pl. masszőr, eladó stb.) csak 1-2 sorban említsd, vagy egyszerűen húzd ki. 

Játssz a cégnév és munkakör sorrendjével!

Az olvasó mindig a sor elejére pillant először, így azzal kezdd a tapasztalatod bemutatását, ami a megpályázott munkára jobban “elad”.

  • Ha jó nevű cégeknél dolgoztál, akkor a cégneveket vedd előre.
  • Ha kevésbé ismert helyen dolgoztál, akkor inkább a munkakörökkel kezdj.

Bármelyik sorrendet is választod, azt használd végig az egész dokumentumon!

Tükrözd a cég elvárásait a pályázati anyagodban!

A korábbi munkahelyeidet úgy mutasd be, hogy előreveszed és kiemeled azokat a feladataidat és felelősségeidet, amik az álláshirdetésben is szerepelnek.

Ezt a hirdetések “tükrözésének” hívjuk, vagyis amikor nem szó szerint ismételed meg a leírásban szereplő feladatokat, elvárásokat, de hasonló sorrendben és hasonló kulcsszavakat használva mutatkozol be.  

Frissítsd a tanulmányok részt az álláshoz!

Ha több végzettséged is van, azt vedd előre és azt emeld ki, ami releváns az aktuálisan megpályázott állás szempontjából.

Egyéb kiegészítő képzések (pl. OKJ-s vagy online tanfolyamok) is erősíthetik a jelentkezésedet, de ezeket csak akkor írd be, ha kapcsolódnak a kiszemelt új állásodhoz.    

Frissíts fényképet az új önéletrajzodban!

Koronázd meg az önéletrajzodat egy professzionális fényképpel! Ha régi az önéletrajzod, akkor már úgyis máshogy nézel ki, ezért muszáj frissíteni. Akkor is érdemes a fotót lecserélni, ha rossz az üzenete, vagyis nem mosolyogsz rajta, nem egy tettrekész, pozitív munkavállaló képét sugallod vele.

Figyelj arra, hogy a tartalom ne csak hogy a valóságot tükrözze, de el is adjon téged!

További tippek a még ütősebb önéletrajzhoz:

Könnyen olvasható önéletrajz 12 lépésben (Infografika)

5 kifejezés, amit feltétlenül törölj az önéletrajzodból!

Az önéletrajzod egyetlen célja az, hogy behívjanak interjúra, és ez azon is múlik, hogy mit és hogyan írsz az önéletrajzodba!

Sok sikert, további tippekhez pedig kattints ide:

18 Shares
>