5 ok, hogy miért NE írj karriercélt az önéletrajzodba

28 Shares

Az internetről letölthető önéletrajz sablonok jelentős részében a karriercél megadása kötelező elem. Pedig 5 nyomós ok is létezik arra, hogy miért ne írj karriercélt az önéletrajzodba.

Legutóbbi ügyfelem egy fiatal pénzügyes lány, aki eldöntötte, hogy szintet lép a karrierjében. Eddig a közszférában dolgozott, de most a multik világát célozta meg. Egy komoly állást szeretne, ahol tud fejlődni, és ahol magából is többet hozhat ki.

Amikor megnéztem az önéletrajzát, az első dolog, ami a szemembe ötlött, az a karriercél megadása volt. Rögtön az elején, a fénykép alatt ez a mondat szerepelt:

„Nemzetközi nagyvállalatnál szeretnék elhelyezkedni pénzügyi területen, ahol egy dinamikus csapat részeként hosszú távon is kamatoztathatom a szaktudásomat.”

Önéletrajz tanácsadás közben mindig azt a módszert követem, hogy részletes visszajelzést adok a kezemben lévő önéletrajzára. Most is ezt tettem, de előtte megkérdeztem, hogy Szilvinek mennyire tetszik ez a szöveg.

Mennyire érzi odaillőnek, vagy valami olyasminek, ami közelebb viszi őt ahhoz a céljához, hogy egy számára szimpatikus állásra behívják interjúra.

A válasza bizonytalan volt, de végül bevallotta, hogy nem érzi komfortosnak, hogy ez a mondat ott van. Igaznak tartja, ami benne van, mégsem illik oda.

Viszont az önéletrajz mintában, amit az internetről töltött le, volt egy célkitűzés szekció, és fel se merült benne, hogy kivegye. Inkább megfogalmazta  a karriercéljait úgy, ahogy tudta.

karriercel

Elmondtam gyorsan, hogy mi az az 5 ok, ami miatt abszolút felesleges karriercélt írni az önéletrajzba, úgyhogy végül Szilvi megkönnyebbült, és azonnal ki is törölte ezt a részt az önéletrajzából.

Az 5 ok pedig ez:  

1. Az önéletrajzban túl korai karriercélról beszélni

Az önéletrajzod fő célja, hogy bemutasd vele a szakmaiságodat. Hogy mihez értesz, miben van tapasztalatod, és mit tudsz felkínálni a cégnek, ahová jelentkezel. A kitűzött karriercélod ezen a ponton nem annyira érdekes, inkább a személyes találkozón érdemes kifejtened, amennyiben rákérdeznek.

2. Nehéz érdekesen megfogalmazni

Az önéletrajzod akkor jó, ha érdekes és felhívja rád a figyelmet. De egy karriercélt nagyon nehéz úgy megfogalmazni, hogy az figyelemfelkeltő és érdekes legyen. A bevezetőben szereplő példa is sablonos, pedig a tartalma igaz.

A „dinamikus csapat” és a „tudásomat kamatoztatni” pedig olyan kifejezések, amiktől a HR-esek kifejezetten rosszul lesznek, annyira semmitmondóan sablonosnak tartják őket.

karriercel

3. Egyértelmű, ezért felesleges

Minél pontosabban fogalmazod meg a célodat az önéletrajzodban, annál inkább egyértelmű, és ezért annál inkább felesleges is lesz. Ha épp egy nemzetközi cég pénzügyes pozíciójára jelentkezel, akkor teljesen felesleges beleírni a CV-dbe, hogy egy nemzetközi cég pénzügyeseként szeretnél dolgozni. Ez teljesen egyértelmű, csak a tintát pazarolod vele.

4. Nem ad el

A karriercélod elsősorban rólad szól, neked fontos. A cégeket viszont a saját problémái érdeklik, és az, hogy te megoldást kínálsz-e ezekre. Ha a karriercélodat fejtegeted, akkor azzal a hangsúlyt a saját dolgaidra tereled, és nem arra, hogy te mit kínálsz a cégnek (tudás, tapasztalat, kompetenciák), amit ők hasznosnak ítélhetnek.

5. Más, hasznos dolgoktól veszi el a helyet

A karriercéljaid beírása nem csak hogy felesleges, de fontos szövegtől veszi el a helyet. A legtöbbször a karriercél az önéletrajz tetején szerepel, tehát ott, ahol az olvasó még biztosan figyel. Ez a rész nem a karriercélod beírásával lesz a legerősebb, hanem akkor, ha már itt összefoglalod a profilodat és kiemeled az erősségeidet.

Ha van karriercél az önéletrajzodban, akkor vedd ki, és írj helyette egy rövid, egymondatos szakmai profilt. Ezzel pár másodperc alatt az ideális pályázónak pozicionélhatod magad, ami máris egy nyomós érv arra, hogy behívjanak interjúra.

28 Shares
>