Kevesebb fizetést ajánlanak, mint vártad? Így kezeld!

4 Shares

Hogyan érdemes egy kedvezőtlen állásajánlatra reagálni? Mit tegyél, ha egy igen fontos szempont, vagyis a fizetés amit kínálnak, alacsony? A mai bejegyzésemben egy korábbi ügyfelem történetét mesélem el, aki nem tudta eldönteni, hogy a kapott állásajánlatot elfogadja-e vagy sem.

Kati pánik hangulatban hívott fel. Kicsit meglepődtem, mert az első személyes konzultáció alkalmával nyugodt volt és határozott, most viszont ideges és tanácstalan.

Azzal kezdte, hogy van egy jó híre, meg egy rossz is.

A jó hír az volt, hogy kapott egy állásajánlatot, a rossz pedig az, hogy a fizetés hozzá elég alacsony volt.

Nem tudta, hogy mit tegyen, ezért a segítségemet kérte. (Aznap délutánig kellett visszaszólnia a céghez.)

Ekkor már 2 hónapja folyt a közös munkánk. Először felturbóztuk az önéletrajzát, majd átbeszéltük az álláskeresési stratégiáját, végül az interjúkra is felkészítettem.

Elfogadjam vagy elutasítsam?

Az nem volt kérdés, hogy ennyi felkészülés után hamarosan jönni fog egy állásajánlat. Az alacsony fizetés viszont meglepte Katit. Nem tudta, hogy akkor ezt most elfogadja vagy elutasítsa?

A helyzet nem volt egyszerű, hisz mindkét lehetőségnek voltak előnyei és hátrányai is.

 1. Elfogadja: Ha elfogadja az ajánlatot, akkor vége az álláskeresésnek, ami azért nem egy utolsó szempont. Nincs több izgalom, megnyugodhat, és minden visszaáll a régi kerékvágásba. Igaz, a pénz kevesebb, mint amire számított, de a férje keres eleget, valahogyan biztosan kijönnek.
 2. Elutasítja: Viszont az is előfordulhat, hogy hamarosan jön egy másik, jobb fizetéssel járó ajánlat! Akkor hiba lenne ezt elfogadni, viszont az elutasítással egyben kockáztat is. Mert mi van, ha ez az ajánlat túl soká jön? Vagy egyáltalán nem is lesz ilyen?

A tanácsom a következő volt:

Ne csak a fizetést nézd!

Ne csak a fizetést nézd, hanem a teljes képet! Ezért mielőtt döntesz, válaszold meg a következő kérdéseket is:

 • Maga az állás hogyan tetszik?
 • Szeretnél ott dolgozni?
 • Fejlődnél benne?
 • És a cég tetszik?
 • A főnök és a munkatársak szimpatikusak voltak?
 • A bejárás milyen?
 • A munkaidő?
 • Egyéb juttatások vannak?
 • El tudod képzelni, hogy valami (bármi) jól sül ki abból, hogy ennél a cégnél vagy?

Gondolj végig mindent, mert egy állásajánlat értékét nem csak a fizetés nagysága határozza meg.

Van olyan helyzet, amikor érdemes kompromisszumot hozni a fizetés oltárán.

Ha mondjuk az új állásodban egy álomprojekten dolgozhatsz, vagy egy olyan karrier ugrást léphetsz meg, amire máskülönben nem lenne lehetőséged, akkor igenis van értelme lejjebb adni a fizetési igényedet.

De ha túl sok a negatívum, ha az összkép inkább kedvezőtlen, akkor nincs értelme annak, hogy egy rossz lehetőségbe beleerőltesd magad.

Mert azon túl, hogy kevés lesz a bevételed, még az önértékelésed is tönkremehet. Inkább határozd meg, hogy mi az a lélektani határ, ami alatti fizetésben soha nem mész lejjebb, és tartsd is magad ehhez!

Kezdeményezz bértárgyalást!

Ha viszont érdekesnek találod a lehetőséget, akkor bértárgyalást is kezdeményezhetsz!

Vegyél egy nagy lélegzetet, jelezz vissza nekik, hogy az ajánlatuknak örültél, de szeretnél a juttatási csomagról tárgyalni. Ha fontos vagy nekik, bele fognak menni a beszélgetésbe, tehát esély lesz arra, hogy újragondolják az ajánlatukat.

A bértárgyalás után még mindig dönthetsz bárhogyan, de legalább tudni fogod, hogy tőled telhetően mindent megtettél, hogy kihozd a helyzetből a legtöbbet!

Kati végül úgy döntött, hogy ezért az állásért nem fog tovább küzdeni. A kérdéseimre válaszolva rájött, hogy nem csak a fizetés nem tetszett neki, hanem a feladatok és a munkakörülmények se.

Összegezte magában a helyzetet, és arra jutott, hogy állást keresni nem könnyű, de nem akarta még bedobni a törülközőt.

Hitt benne, hogy jön majd más lehetőség is, és végül igaza is lett! Egy hónap múlva elhelyezkedett egy olyan cégnél, ami megfelelt a karrier elképzeléseinek, és a fizetés is korrekt volt mellé.

Ne legyen lelkiismeret furdalásod!

Ha hasonló dilemma előtt állsz te is, kövesd a fenti gondolatmenetet. Ne menj bele olyan helyzetbe, amit nem érzel korrektnek, vagy amiről már az első pillanattól fogva tudod, hogy túl nagy kompromisszumot jelent! Azzal hosszú távon úgysem leszel elégedett!

Ha pedig végül visszautasítasz egy állásajánlatot, ne legyen miatta lelkiismeret furdalásod.

Megérdemelsz egy olyan állást, ahol nem csak a feladatok érdekesek és jók a körülmények, hanem ahol a fizetéseddel is elégedett lehetsz!

4 Shares
>