LinkedIn használata álláskeresőknek – 4 tipp, hogy több megkeresést kapj!

106 Shares

A mai bejegyzésben egy LinkedIn használatával kapcsolatos kérdésre válaszolok. Ildikótól kaptam ezt a rövid levelet:

Szia Krisztina!

A LinkedInnel kapcsolatban lenne kérdésem. Már egy ideje fent vagyok az oldalon, de eddig nem nagyon csináltam rajta semmit. A munkahelyemen viszont változások történtek, ezért nemrég elkezdtem nézelődni. Nem vittem még túlzásba az álláskeresést, de nyitott szemmel járok. Hogyan lehetne azt elérni, hogy felfigyeljenek rám a HR-esek, és akár komolyabb ajánlatokkal is megtaláljanak? Mit kell ehhez tennem? Kérlek nézd meg a profilomat, bármilyen javaslatot szívesen fogadok.

Először is örülök, hogy fent vagy a LinkedInen! Sokan nem merik használni, vagy épp nem is tudnak róla. Pedig egy nagyon hasznos weboldal, ha állást keresel, vagy ha a karrieredet szeretnéd építeni.

Ha nem is ismered a LinkedIn-t, ezt a cikkemet érdemes elolvasnod!

Ahhoz, hogy jól szerepelj rajta, akár olyan szinten is, hogy a HR-esek vagy tanácsadók álláslehetőségekkel keressenek meg, több dologra is oda kell figyelned.

1. Részletesen töltsd ki a LinkedIn profilodat!

Először is  részletesen töltsd ki a profilodat. Tekints rá úgy, mint az online szakmai önéletrajzodra.

Írd le részletesen a szakmai tapasztalatodat, hol mit dolgoztál, mik voltak a feladataid, milyen eredményeket értél el. Töltsd ki a tanulmányok részt is.

Adj meg legalább 10-15 skillt (szakmai kompetenciát, készséget), amit mások igazolhatnak, és gyűjts ajánlásokat (referenciákat) is.

Különösen figyelj oda a szakmai címsorod megadására, ami a neved alatt szerepel, és az összefoglaló (summary) részre.

A cél az, hogy a legfontosabb mezőket kitöltsd. Ebben segítségedre van a LinkedIn, mivel jelzi a profilod kitöltöttségi szintjét egy ötfokozatú skálán. Ezt jobb oldalon, egy kis körben láthatod. A legmagasabb szint az “All-Star”, de már az is nagyon jó, ha “Expert” kategóriát érsz el.

2. Linkedinen mindig használj a szakmádhoz kapcsolódó kulcsszavakat!

Az, hogy minél több mezőt kitöltesz, még önmagában nem elég a sikerhez. Az is fontos, hogy milyen tartalommal töltöd fel a profilodat.

A legjobb, ha gyakran használod a karriered szempontjából fontos szakmai kulcsszavakat.

Ezek a kulcsszavak egy-egy szakterületet, speciális tudást vagy készséget jelöljenek. A pénzügyi területen ilyen kulcsszó a könyvelés, a számlázás, a kontrolling, a pénzügyi tervezés, az SAP vagy bármilyen pénzügyi szoftver ismerete, de egy-egy szektor is lehet kulcsszó, például: bank, biztosítás.

Ezeket használd a címsorban, az összefoglaló részben, a szakmai tapasztalatod bemutatásában és a skilleknél is.

A kulcsszavak azért fontosak, mert a HR-esek önéletrajz adatbázisként is használják a LinkedInt. Megadnak a keresőbe néhány kifejezést, és a rendszer kidobja nekik azokat a profiloknak, amelyeken ezek szerepelnek.

Minél több hasznos kulcsszó van a profilodon, annál gyakrabban fogsz a HR-esek látókörébe kerülni, és növeled az esélyét annak is, hogy megkeressenek.

3. Tölts fel fényképet!

Ha jól kitöltötted a LinkedIn profilodat, tettél bele kulcsszavakat is, akkor lehet, hogy szerepelsz a találati listákon, de itt még nincs vége a történetnek. Az is fontos, hogy rákattintsanak a profilodra, és hogy bizalmat kelts abban, aki épp az oldaladat nézi.

LinkedInen a bizalomépítés első és legfontosabb kelléke a profilkép, tehát ezt neked is fel kell töltened.

Ismerek olyan HR-est, aki egyenesen azt mondja, hogy nem vesz fel kapcsolatot olyan jelölttel, akinek nincs profilképe.

Ezt a hozzáállást a LinkedIn saját felmérése is igazolja: Azokat a profilokat, amelyeken van kép, 7-szer annyian nézik meg, mint azokat, amelyeken nincs.

4. Építsd a kapcsolati hálódat!

A LinkedInen annál több lehetőséget találsz, és annál több lehetőség is talál rád, minél nagyobb a kapcsolati hálód. Törekedj arra, hogy minél több volt kollégával, szakmabelivel és HR-essel kapcsolódj össze. Így biztos lehetsz benne, hogy ránéznek a profilodra, és felhívod magadra a figyelmet.

Egy dologra nagyon ügyelj! Amikor meghívsz valakit a kapcsolati hálódba, mindig személyes üzenetet küldj az illetőnek. A meghívó kis szövegébe írd bele a nevét, azt, hogy honnan ismeritek egymást, vagy milyen céllal szeretnéd felvenni a szakmai kapcsolataid közé.

Ügyelj a professzionális kommunikációra, mert itt a Facebokkal ellentétben inkább az üzleties stílus a jellemző.

Összefoglalás

Ahhoz, hogy több álláslehetőséggel keressenek meg a LinkedInen, még nagyon sok mindent tehetsz, de a legfontosabbak ezek. Legyen egy kitöltött profilod, kulcsszavakkal és fotóval, és törekedj arra, hogy minél nagyobb legyen a kapcsolati hálód.

Ha továbbra is vannak félelmek benned a LinkedIn használatával kapcsolatban, ajánlom ezt a cikkemet: 3 tévhit, amiért lehet, hogy te sem használod a LinkedIn-t!

Jó linkedinezést!

És ha szeretnél, vegyél fel nyugodtan a kapcsolati hálódba, természetesen én is fent vagyok a LinkedInen.

Ha pedig jól jönne egy kis segítség, vállalok LinkedIn tanácsadást, ahol segítek felépíteni a szuper profilt, és tippeket adok, hogyan bővítsd a kapcsolati hálód és hogyan használd a felületet stratégiai szinten!

106 Shares
  • Szia András, Erről nincs publikus információ. A LinkedIn egyelőre 23 nyelven érhető el, és azt írják, hogy más nyelvek jövőbeli bevezetését folyamatosan mérlegelik. Ha bevezetik magyarul is, arról biztosan írni fogok egy bejegyzést 🙂

  • Mészáros András A profilodat ettől függetlenül kitöltheted magyarul is, a támogatott nyelvek száma csak az oldal felületére vonatkozik. Az angol nyelvű felülettől idegenkedsz?

  • >