Mi az a LinkedIn, és miért fontos, hogy használd? [2019-es infografika]

302 Shares

Mi az a LinkedIn, és miért fontos a te karriered szempontjából is, hogy fent legyél rajta, legyen egy jó profilod és sok kapcsolatod?

Készítettem egy infografikát, amiből percek alatt megkapod ezekre a kérdésekre a választ!

Mi az a LinkedIn, kik használják, és hogyan használják? - Infografika

Mi a LinkedIn?

 • A LinkedIn a világ legnagyobb szakmai és üzleti közösségi oldala.
  (Szokták az üzleti élet Facebookjának is hívni, mivel egy hasonló közösségi média platform, de míg a Facebook célja a felhasználók szórakoztatása, ez az oldal a karrierépítésre, szakmai személyes márka építésre és az üzleti kapcsolatépítésre fókuszál)
 • Minden tag a saját szakmai múltját, gyakorlatilag az önéletrajzát tölti fel profiljának.
 • A platformot 2016-ban a Microsoft felvásárolta

Mekkora?

 • Ma már 23 nyelven és több mint 200 országban érhető el. (A felhasználók nagyrésze USA, India, Nagy Britannia és Kanadából származik)

Mennyi felhasználója van?

 • Összesen több mint 590 millió felhasználója van (56%-uk férfi, 44%-uk nő)
 • Már több mint 800 ezer magyar regisztrált tagja van. (Sajnos a LinkedIn magyarul még nem érhető el, de a magyar LinkedIn csoportokban vagy a hírfolyamodon nyugodtan kommunikálhatsz magyarul)

Mire is jó?

 • Üzleti és szakmai kapcsolatépítés (Nincsenek szigorú szabályok, bárkit bejelölhetsz, akivel üzleti vagy szakmai kapcsolatba szeretnél kerülni)
 • Álláskeresés (Ez az a hely, ahol szinte az összes HR-es és fejvadász, valamint a szakmai vezetők jelentős része jelen van)
 • Karrierépítés (A LinkedIn felülete kifejezetten arra van kitalálva, hogy láthatóvá tedd a szakmai múltadat)

Kik használják a LinkedInt?

Üzletemberek, vállalkozók

A névjegykártyák ideje hamarosan lejár. Az üzletemberek egyre többet használják kapcsolataik építésére és nyilvántartására a LinkedInt. Mivel létezik üzenetküldés funkciója is, kapcsolattartásra is ideális.

HR-esek, álláskeresők

A LinkedIn a munkaerőt kereső HR-eseket és az álláskeresőket is segíti. Kiegészíti az állásportálok nyújtotta lehetőségeket, lépéselőnyt adva használóinak.

A magasabb pozíciókban sokkal hatékonyabb eszköznek tartják, mint az állásportálokat.

Munkavállalók

A LinkedIn nem csak akkor hasznos, ha épp nincs állásod. Ha tudatosan használod, akkor megkönnyítheti számodra a karrierépítést és ha nagy kapcsolati hálót építettél, akkor sokkal könnyebb és gyorsabban tudsz majd új állást találni a későbbiekben.

Milyen szakterületekről?

Informatika, szoftverfejlesztés, mérnöki területek, banki szféra, pénzügyi szolgáltatások, kereskedelem, értékesítés, marketing, telekommunikáció, média, kreatív szakmák, humán erőforrás, energiaszektor, egészségügy és gyógyszeripar, gyártás, logisztika stb.

5 ok, hogy Te miért használd a LinkedInt

1. Szakmai hitelességed növelése

Egy jó LinkedIn profil növeli a szakmai hitelességedet. Ha állást keresel, előfordulhat, hogy a HR-esek és fejvadászok utánanéznek az online jelenlétednek. Egyúttal lehetőséget ad arra, hogy egy ilyen háttérellenőrzés során jó benyomást tegyél rájuk.

2. Információk cégekről

A LinkedIn segíthet a céglistád összeállításában és az önéletrajzod finomhangolásában. Egy-egy cég munkatársaira is rákereshetsz, megnézheted, hogy mi a szakmai múltja, vagy akár, hogy vannak-e közös ismerőseitek.

Pro tipp: Állásinterjúk előtt kifejezetten célszerű megnézni a HR-est és a szakmai vezetőt akivel találkozni fogsz! Így egyrészt arcot tudsz hozzájuk társítani, másrészt kicsit szakmailag is megismerheted őket.

3. Kapcsolatépítés

A LinkedInen egyúttal kapcsolatba léphetsz szakmabeliekkel, HR-esekkel, vagy akár cégek vezető pozícióban lévő képviselőivel. Ha ügyes vagy, ily módon is értékes információkra tehetsz szert.

Itt is léteznek szakmai csoportok is, ahol szintén értékes kapcsolatokat tudsz szerezni.

4. Álláslehetőségek, amiket máshol nem találsz meg

A LinkedIn egyben kicsit olyan, mint egy állásportál. Itt is vannak álláshirdetések.

Ezek egy részét persze állásportálokon is meghirdetik, de vannak szép számmal olyanok is, amelyekkel csak itt találkozhatsz. Ilyenek a HR-esek státuszfrissítéseiben vagy szakmai csoportokban megjelenő hirdetések. (Többek közt ezért is érdemes visszaigazolnod, ha egy HR-es ismerősnek jelöl.)

5. Megkeresések fejvadászoktól és HR-esektől

A LinkedIn olyan, mint egy önéletrajz adatbázis. Egy jól felépített és kellően részletes profillal esélyed van arra, hogy rád találjanak a HR-esek és a fejvadászok. Ha valaki olyan szakembert keres, mint amilyen Te vagy, akkor előbb-utóbb meg fognak keresni álláslehetőségekkel.

További cikkek, hogy te is feketeöves szinten használd ezt a közösségi platformot:

LinkedIn tippek, hogy több álláslehetőséggel keressenek meg!
3 tévhit, amiért lehet, hogy te sem használod a LinkedIn-t

Marad még kérdésed a LinkedIn használatával kapcsolatban? Tedd fel kommentben!

Ha pedig szeretnéd, hogy megtanítsalak a legfontosabb LinkedIn fogásokra, akkor jelentkezz LinkedIn tanácsadásra.

302 Shares
 • Sajnos, feltörhették a fiókomat és nem tudok belépni. A nevemet felhasználva mások felé is küldik a meghívásokat. Hogyan tudnám visszaállítani a profilomat, hogy ne tudják idegenek használni?

  • Szia Ferenc! Próbálj meg az eredeti jelszóddal belépni, és azonnal változtasd meg. Ezt ezen az útvonalon keresztül tudod megtenni: Me / Settings & Privacy / Account / Login and Security / Change password. Válassz valamilyen bonyolultabb jelszót, amiben van kis és nagybetű, számok is. Ha nem tudsz belépni, akkor kérj új jelszót az email címedre (Belépéskor a Forgot my password résznél). A legnagyobb biztonságot pedig az adja, ha beállítod a kétlépcsős azonosítást, a Two step verification-t. Ez azt jelenti, hogy a belépéshez a mobilodra küldenek egy plusz kódot, tehát a jelszó mellett még ez is védi a profilodat.

 • Egy infó, amire az eddigi keresgélésem során kíváncsi lennék:
  vajon a “Linkedlin” valamiképpen tudna-e engem elősegíteni abban, hogy “távmunkában” egy kis pénzkeresetre találjak lehetőséget. Ugyanis, nyugdíjas vagyok, végzettségem szerint közgazdász – informatikus, kenyeremet mint rendszergazda, adatbázis adminisztrátor, adatfeldolgozó rendszerek projektánsa, és programozó kerestem. Több esetben már végeztem “távmunkában” fordítói feladatokat angolból szerb és magyar nyelvre, többnyire önkéntes alapon, még a múlt évszázad végétől kezdve.
  Azért kérdezem ezeket, mert főleg üzleti, illetve munkavállalói meg hasonló lehetőség ajánlásokat látok a Linkedlinen. Amúgy meg más munkaközvetítői portálokon sem látom, hogy hemzsegnének a távmunka lehetőség kínálatai. Amikor még 1989 után én már Újvidéken voltam több esetben különféle tanfolyamon, a szünetekben be tudtam jelentkezni a saját számítógépembe Zentán (majd 100 km távolságból) és el végeztem a feladataimat, én igazán nagy jövőt láttam a távmunka lehetőségében. (Abban az időben a cégünk kirendeltségeinek számítógépei “Yupack” hálózatban voltak hálózatba kötve országos szinten)
  Sajnos nem úgy veszem észre, hogy ez a munkamódszer túlságosan elharapózott volna a világban… Habár nem panaszkodhatok a nyugdíjamra, most mégis jól jönne egy kis pótkereseti lehetőség és különben is, még nem vagyok annyira “berozsdásodva”, hogy tétlenül ücsörögjek a hintaszékemben…

 • >