5 mondat, amit még ma vegyél ki a motivációs leveledből!

229 Shares

Ha profi álláspályázatot akarsz beadni, akkor mindig komplett anyaggal jelentkezz. Ez azt jelenti, hogy a gondosan elkészített önéletrajzod mellé mindíg írj motivációs levelet is.

A motivációs levél az egyik legjobb módszer arra, hogy kitűnj a jelentkezők sokaságából. Egyrészt azért, mert kevesen küldenek, másrészt azért, mert még kevesebb az igazán jó motivációs levél. Olyan, ami tovább hangsúlyozza az erősségeidet, és meggyőzi a munkáltatót: érdemes találkozni veled!

Az alábbiakban 5 olyan szófordulatot gyűjtöttem össze, ami kifejezetten sablonos, ezért még csak véletlenül se alkalmazd őket!

1. Kiss Bélának hívnak….

Sokan úgy kezdik a motivációs levelüket, hogy leírják benne a nevüket. Ez felesleges és unalmas, ezért kerüld el! A nevedet már több helyen is olvasták, ráadásul egy ilyen felütéssel egy még unalmasabb folytatást vetítesz előre.

Az első mondat persze mindig a legnehezebb, de pont ezért fontos, hogy ide valami izgalmas és érdekes szöveget írj.

2. Ahogy az önéletrajzomból kitűnik…

Egy másik tipikus kezdés ez: “Ahogy az önéletrajzomból kitűnik….”

Sajnos ez a nyitás is szörnyen unalmas, ráadásul arra utal, hogy a továbbiakban sem számíthatunk semmi újra, csak arra, ami az önéletrajzodban van. Pedig a motivációs levél célja pont az, hogy valami pluszt adj, és egy kicsit más oldaladról ismerjenek meg benne.

3. Érdeklődési köröm kiterjed…

A motivációs levél nyújtotta lehetőségeket akkor használod ki jól, ha a megpályázott cég számára releváns képességeidet hangsúlyozod.

Bármi más csak gyengíti a pozíciódat. A legrosszabb megoldás pedig, ha a cég fő tevékenységét tünteted fel érdeklődési körnek. Ezt kerüld el, mert a cég azzal fog interjúzni, aki nem csak “érdeklődik” a tevékenységük iránt, hanem ért is hozzá és lelkesedik is érte.

4. Tudásomat szeretném kamatoztatni…

A tanulási vágy fontos és pozitív tulajdonság. De sajnos túl sokan hivatkoznak rá, ráadásul ugyanezzel a mondattal.

Ha pedig szó szerint ugyanazt írod, mint mások, akkor a pályázatodat sablonosnak fogják tartani.

Töröld ezt a mondatot is, vagy fogalmazd át egyedi módon!

5. Úgy érzem, hogy képességeim alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére…

Az effajta következtetéseket hagyd arra, aki a pályázatodat olvassa.

Egyszerűen nem vagy abban a helyzetben, hogy megítéld, alkalmas vagy-e az adott munkakör betöltésére vagy sem.

E mondat helyett írj valami olyat, ami tényleg az alkalmasságodat bizonyítja. Például korábban megszerzett tudás, tapasztalat, releváns eredmények vagy sikertörténet.


Minél egyedibb a motivációs leveled, annál többet tudnak meg rólad, és annál érdekesebb jelöltté válsz a munkáltató szemében.

Ez persze igaz a CV-dre is. Az önéletrajzodból is töröld az összes sablonos kifejezést!

Tudom, hogy a motivációs levelekben nem könnyű elkerülni a sablonosságot. Sokan el is akadnak, mikor hasonló fordulatok nélkül próbálják megfogalmazni a saját motivációs levelüket.

Van olyan mondat, amit gyakran használsz motivációs levélben, de nem tudod, hogy mennyire jó? Írd meg kommentben!

229 Shares
  • >