Motivációs levél írás, módszerek ha elakadnál!

28 Shares

A motivációs leveled akkor jó, ha élettel teli és érdekes. Ha kiderül belőle, hogy szereted a szakmádat és jó vagy benne, és a cég ahová jelentkezel, csakis jól járhat veled. De mihez kezdj, ha nem jön az ihlet? Ha nem tudod, hogy mit írj bele, elakadsz motivációs levél írása közben? 

Nagyon ritka a jó motivációs levél. A legtöbben nyakatekert és sablonos motivációs leveket adnak be, miközben csak az egyszerű és őszinte szövegek működnek.

Egyszerűen és őszintén fogalmazni viszont nem könnyű. Főleg, ha magadról kell írni, és a leendő munkáltatód a címzett Sok ügyfelem küszködik ezzel, de a riportkészítés módszerét használva gyorsan túllendülnek ezen.

A riportkészítés módszere motivációs levél írásakor

A legtöbb ügyfelem úgy jön hozzám, hogy van már motivációs levele, csak éppen nem elégedett vele. Legutóbb is ez történt: Kati írt ugyan egyet, de azt érezte, hogy ennél jobbat szeretne.

Amikor találkoztunk, bedobtam neki, hogy beszélgessünk kicsit. Egy mini riportot készítettem vel, vagyis feltettem neki pár egyszerű kérdést a hivatásával és azzal a hirdetéssel kapcsolatban, amire jelentkezni akart.

A célom az volt, hogy “kibeszélje” magából a válaszokat, de kivételesen most csavartam még egyet az egészen. Mielőtt válaszolni kezdett, elindítottam a telefonomon a hangrögzítőt, hogy amikor utólag majd a levelet fogalmazzuk, tudjunk meríteni az elhangzottakból.

A hangrögzítés nem kötelező, de hasznos. Sokszor fordul elő, hogy beszélgetek valakivel, nagyon jókat mond magáról és a motivációjáról, majd amikor az írásra kerül a sor, újra elakad, és nem emlékszik arra, amit már jól és frappánsan elmondott.

A beszélgetés pár percig tartott. Kati szinte gondolkodás nélkül, lendülettel és jól érthetően fogalmazta meg, miért is szereti a munkáját, és miért szeretné a megpályázott állást. Nem volt benne az íráskor tapasztalt görcs, őszinte volt és hiteles. Abból amit mondott, egy új és ütős motivációs levél született.

Egyedül vagy kérdezővel

A riportkészítés módszerének két verziója létezik. Az egyik, amikor magadat interjúvolod meg, és a másik, amikor megkérsz valakit, hogy tegye fel neked a kérdéseket.

Mindkettő működhet. Az első verziót akkor alkalmazd, ha félénkebb vagy, de ha van olyan ismerősöd, akit be tudsz hívni ebbe a feladatba, akkor a páros megoldás gyorsabban hozhat jó megoldást. Egyszerűen azért, mert amikor más teszi fel a kérdéseket, akkor sokkal könnyebben fűzöd egymás után a gondolataidat, hogy minden érthető és világos legyen a másik számára.

Ha elakadnál, alkalmazd te is ezt a módszert! A lépések:

  1. Kérdések összeállítása
  2. Kérdezz-felelek (egyedül vagy beszélgetőpartnerrel)
  3. Válaszok rögzítése (akár a telefonod hangfelvevőjével) – nem kötelező, de hasznos
  4. A felvétel alapján a lényeg, vagy akár teljes mondatok átemelése a motivációs levélbe

Kérdések listája

Az, hogy milyen kérdésekre adj válaszokat, helyzettől és megpályázott állástól függ. Kiindulópontként hoztam pár általános kérdést, ha ezeket használod, már az is segíteni fog!

  • Miért szereted a munkádat?
  • Mi az, amiért ez neked különösen jól megy?
  • Mi volt a legnehezebb szituáció, amit eddig megoldottál?
  • Mire vagy a legbüszkébb?
  • Miért lenne számodra nagy dolog, hogy ennél a cégnél dolgozz?
  • Miért lenne jó a cégnek, hogy te náluk dolgozz?

Ha elakadsz a motivációs levél írással, válaszolj ezekre a kérdésekre, és a válaszaidat rögzítsd hangfelvételen. Utána írd le a fő gondolatokat és üzeneteket, ha kell, hallgasd meg többször a felvételt. Akár egész mondatokat, bekezdéseket is átemelhetsz az új motivációs leveledbe.

Ha a kérdésekre is nehezedre esik válaszolni, akkor mindenképp olvasd el ezt a cikkemet:
Hogyan ne szerénykedj álláskeresőként!

Ezzel a motivációs levél írási módszerrel a szöveg élettel teli és hiteles lesz.

Kívánok neked sok sikert a pályázáshoz!

28 Shares
>