Hogyan írj motivációs levelet? [5 jól bevált tipp]

23 Shares

Utálod, ha egy szimpatikus álláshirdetésben motivációs levelet is kérnek? Hoztam 5 jól bevált tippet, amit te is bevethetsz, hogy a motivációs levél írása többé ne okozzon nehézséget. 

Az álláshirdetések többségében még ma is kérnek motivációs levelet. Hiába a munkaerőhiány, és hiába a sok kétség, hogy vajon lesz-e bárki is, aki a túloldalon elolvassa, amit küldesz.

Ha biztosra akarsz menni, meg kell tanulnod jó motivációs levelet írni. Pusztán azért, hogy ne ezen csússzon el a jelentkezésed, vagy ha más szemszögből nézzük: egy jó motivációs levéllel versenyelőnyt is szerezhetsz a többi jelentkezővel szemben.

De vajon mitől lesz jó egy motivációs levél? Milyen módszerekkel tudod azt elérni, hogy végigolvassák, és hogy plusz pontként értékeljék a pályázatodban?

Ebben a cikkben 5 bevált módszert mutatok be, amik alapján te is képes leszel professzionális motivációs leveleket írni.

1. Dobd ki a sablonokat a kukába

Ha már van motivációs leveled, akkor az első feladatod, hogy dobd ki belőle a sablonos mondatokat, semmitmondó fordulatokat. Erről korábban már írtam egy részletes cikket, a címe: 5 mondat, amit még ma vegyél ki a motivációs leveledből.

Nézd meg ezt a cikket akkor is, ha a motivációs leveledet valamilyen internetes motivációs levél minta alapján írtad meg. Az internetes sablonok, ahogy a nevükben is benne van, túl szárazak és unalmasak, és számíthatsz rá, hogy rajtad kívül még egy csomó embernek ugyanolyan van.

A sablonmentesítés célja ezért pont az, hogy a motivációs leveled valóban rólad szóljon, és ne csak egy általános duma legyen, amit nem csak te unsz, de az is, aki a túloldalon olvasni fogja.

2. Motivációs levél írása közben ne az önéletrajzodat ismételd

Ezt a gyakori hibát az önéletrajz narrálásának hívom. Azt jelenti, hogy a motivációs levél írása közben ugyanazt írod le, csak esszé jelleggel, mint ami az önéletrajzodban szerepel.

Sokan döntenek úgy motivációs levél írása közben, hogy duplikálják a CV-jükben szereplő adatokat, információkat, és ahhoz képest nem írnak a levélbe semmi mást, semmi újat.

Ez azonban rossz irányvonal. Az önéletrajz és a motivációs levél között lehetnek átfedések, de a motivációs leveledben lehetőséged van arra, hogy többről és másról is beszélj, mint pusztán a szakmai háttered időrendi elbeszélése.

3. Foglald össze benne az erősségeidet

Ha a jelenlegi motivációs leveledben főleg a szakmai hátteredet részletezted, akkor ahogy az előző pontban is írtam, itt az idő, hogy ezen változtass. Vedd rövidebbre az időrendi elbeszélést, és helyette tegyél be egy bekezdést, amiben az erősségeidet foglalod össze.

a motivációs levél célja, hogy megmutasd az erősségeidet

Az erősségeid összefoglalásának az a célja, hogy összefoglald az önéletrajzodat, hogy kivond belőle azt az esszenciát, a lényeget, ami a cég számára érdekes lehet belőled.

Persze azt is megtehetnéd, hogy ezt a feladatod az olvasóra bízod. Ezt viszont inkább ne tedd, mert esélyes, hogy csak rosszul jársz vele.

A legjobb, ha a motivációs levél írása közben te magad kiemeled azokat a területeket, amikben tényleg jó vagy, és amik a munkáltató számára érdekesek. Ezt fogalmazd meg frappánsan és érthetően, úgy, hogy az olvasód értse, relevánsnak találja, és meg is jegyezze.

4. Írj arról, hogy mi motivált a jelentkezésre

A motivációs levél kifejezést sokan félreértik. Azt gondolják, hogy arról kell benne írni, hogy álláskeresőként mi a céljuk, mire vágynak a leginkább. Ebből a gondolatból születnek azok a mondatok, miszerint “olyan cégnél szeretnék dolgozni, ahol tovább tudok fejlődni” vagy “ahol tudásomat tudom kamatoztatni”.

Ezek a mondatok, azon túl, hogy sablonosak, rossz nézőpontot használnak. Kizárólag a motivációs levél írójának szempontját tükrözik, ami ezen a ponton nem biztos, hogy érdekli az olvasót.

A motivációs levélben természetesen írj arról, hogy mi motivált téged a jelentkezésre, de ezt úgy fogalmazd meg, hogy legyen kapcsolódási pont ezek közül legalább eggyel: a cég ahová jelentkezel, a munkakör, a szakma, vagy az iparág általában. Ha így fogalmazol, az sokkal érdekesebb lesz az olvasónak, mint pusztán a saját szempontod.

További hasznos cikk motivációs levél írása kapcsán:
>>> Hasznos módszer, ha elakadnál motivációs levél írása közben

5. Alkalmazd a haszonérvelés módszerét a motivációs leveledben

Végül pedig, használd a haszonérvelés módszerét a motivációs levél írása legutolsó szakaszában. A haszonérvelés a legtöbb motivációs levélből hiányzik, pedig iszonyúan ütős, és könnyen ki tudsz vele tűnni.

A haszonérvelés lényege, hogy kiemeled, milyen hasznokat tudsz magadból felkínálni az adott vállalatnak. Milyen tudást és tapasztatot, hozzáállást és egyéb hasznosságot tudsz felajánlani. Egyszóval mire számíthatnak, ha téged választanak.

motivacios level irasa

Ahhoz, hogy ezt jól meg tudd írni, végig kell gondolnod, hogy mi az, ami belőled a leendő munkáltatódnak hasznos. Ezt a részt a legnehezebb megírni, de megéri rajta elgondolkodni. Hiszen a cégek profitot akarnak termelni, így az fogja őket érdekelni, hogy te mit tudsz ehhez hozzátenni.

A haszonérveléssel pont erre a ki nem mondott kérdésre válaszolsz, lényegretörően és frappánsan.

A motivációs levél írása nem könnyű feladat, de ezzel az 5 módszerrel megkönnyítheted a helyzetedet. Használd őket, és biztos vagyok benne, hogy sikere lesz! 

23 Shares
  • Kedves Krisztina!

    A hvg állásbörzén volt szerencsém részt venni az előadásán, amelyen sok hasznos információval gazdagodtam ezen a téren. Ezúton is szeretném megköszönni, illetve egy oylan kérdésem lenne, hogy az előadás során felolvasott motivációs levélminta megtalalható e az oldalon, mert szívesen elolvasnám újra inspirációként a sajat motivációs levelem megírásához.

    Válaszát előre is köszönöm,
    Nora

  • >