6 sikerrecept a karrieredhez Arnold Schwarzeneggertől

136 Shares

Tegnap egy olyan rendezvényen jártam, amelynek a témája a siker volt. Az est főszereplője Arnold Schwarzenegger volt, aki azokról az elvekről beszélt, amelyekre karrierjét építette, és amelyek óriási sikereihez vezettek.

Nem vagyok egy nagy Schwarzi-rajongó, de tisztelem mindazt, amit elért. Emlékszem, amikor kiskoromban a Conan a barbárt és a Terminátort néztem, és már akkor is arra gondoltam, hogy milyen „ügyes” ez az ember.

Az élettörténetét soha nem olvastam el könyvből, de a lényeget már akkor is tudtam. 20 évesen body builder világbajnok lett, Ausztriából Amerikába ment és a filmiparban épített karriert.

Színészi képességei nem voltak erősek, filmjei mégis kasszasikerek lettek. Pár éve meghódította a politikát is, California kormányzója lett. Óriási eredmények, akárhonnan is nézed.

Kíváncsi voltam rá, mit mond élőben. Sikerreceptekkel és motivációs idézetekkel gyakran lehet találkozni, élő, hiteles példákkal már jóval kevesebbszer.

Arnold 6 életvezetési elvről beszélt. Ezek egyike sem volt ismeretlen a számomra, és biztos vagyok benne, hogy már Te is hallottad mindet. Ami viszont új és érdekes volt, az az a mód, ahogyan Arnold életet lehelt ezekbe. Nem egy szimpla motivációs előadást tartott, hanem a saját karriertörténetével igazolta, hogy ezek az elvek valóban működnek.

1. Legyen víziód! (Find your vision)

Arnold gyerekkorában nem tudta, mi akar lenni, csak azt érezte, hogy a kilátásaival nem elégedett. Egyszer meglátott egy magazint, a borítóján egy híres testépítő világbajnokkal, aki filmekben is szerepelt. Ez volt a fordulópont az életében. Már tudta, hogy mi akar lenni, és amikor az iskolában látott egy filmet Amerikáról, azt is tudta, hogy mindezt hol fogja megvalósítani.

A víziója a hétköznapok rendezőelve és motorja lett. Míg mások a konditeremben fogcsikorgatva emelték a súlyokat, addig ő mosolygott a gyakorlatok közben. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért, azt mondta: Mert minden egyes felülés közelebb visz a céljaim eléréshez.

2. Gondolkodj nagyban! (Think big)

Célként soha ne valami kis dolgot képzelj el magadnak. Minél merészebb vagy, minél inkább mersz nagyot álmodni, annál valószínűbb, hogy valami nagyot fogsz elérni.

Arnold nem csupán egy jó testépítő akart lenni, hanem a világ legjobb testépítője.  Nem csupán egy jó filmszínész akart lenni, hanem a legjobban fizetett. És nem egyszerűen csak egy kormányzó akart lenni, hanem Amerika legjobb államának, Californiának a kormányzója.

3. Ne figyelj a kétkedőkre! (Ignore the naysayers)

Ha valaki kételkedik benned, vagy abban, hogy képes leszel elérni a víziódat, egyszerűen ne figyelj oda. A „nem lehetséges”-t vedd ki a szótáradból, vagy egyszerűen halld úgy, hogy „lehetséges”.

Nelson Mandela mondta, hogy minden dolog csak addig lehetetlen, amíg valaki be nem bizonyítja, hogy lehetséges. Arnold tudatosan az az ember akart lenni, aki elsőként bizonyítja be dolgokról, hogy azok igenis lehetségesek.

Rengetegen mondták neki, hogy ekkora testtel nem szerepelhet majd jó filmekben. Erre első kasszasikere, a Conan a barbár után a rendező azt mondta: ha Schwarzenegger nem lett volna, létre kellett volna hozniuk a szerep kedvéért.

Mások az akcentusa miatt írták le. „Osztrák akcentussal soha nem szerepelhetsz amerikai filmekben!” Arnold rengeteg nyelvleckét vett, sőt, még „akcentust eltüntető órákra” is járt. Aztán a Terminátor egyik sora (I’ll be back) a filmtörténelem legtöbbet idézett mondata lett. Pontosan azért, mert olyan „robotos” a kiejtése.

4. Felejtsd el a B tervet! (Forget plan B)

Ha van egy B terved, az azt jelenti, hogy magad sem hiszel a víziód elérésében. Ha körbebástyázod magad egérutakkal, akkor igazából veled van a baj.

Ahogy a sportban is mindig a labdára kell koncentrálni, úgy az életben is mindig a célod elérésére. Ha bármi más elvonja a figyelmedet, akkor Te magad szabotálod a sikeredet.

Kudarcok persze mindig lesznek, de fel kell állni és menni kell előre. Azok, akik egy kudarc után nem állnak fel, soha nem lesznek sikeresek. Ha minél több és minél nagyobb kudarc ér, de fel tudsz belőlük állni, akkor a sikereidet is gyorsabban éred el.

5. Dolgozz keményen! (Work your ass off)

Arnold a sikereit nem „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” elve alapján érte el. Az ő matekja így hangzik: „Egy nap 24 órából áll. Az embernek 6 óra alvásra van szüksége, így marad 18 óra munkára.”

Azoknak, akik úgy érzik, hogy 8 óra alvásra van szükségük, Arnold azt tanácsolja: Aludjatok gyorsabban! 🙂

Az idejét mindenki arra fordítja, amit fontosnak tart. Ne panaszkodj arról, hogy nincs időd nyelvet tanulni, hogy nincs időd egy jobb szakmát kitanulni, hogy nincs időd az álmaidat megvalósítani. De van. Ha minden nap rászánsz valamennyit, és azt rendszeresen teszed, akkor meglesz az eredménye.

6. Adj vissza abból, amid van (Give something back)

Akkor lehet teljes az életed, ha nem csak elveszel, hanem vissza is adsz a környezetednek. Arnold rengeteg lehetőséget kapott erre, amikor kormányzó volt. 37 millió ember életét próbálta meg könnyebbé tenni, és voltak olyan kezdeményezései, amikkel valódi változásokat ért el.

Igaz, hogy nem mindenkinek adatik meg, hogy politikusként hozzon döntéseket. De bárki bárhol él, bármit csinál, képes jobbá tenni a környezetét, még ha csak apróságokkal is. Te is, én is tudunk pár jó szót mondani a szeretteinknek, a szomszédunknak, tudunk tenni a környezetünkért, vagy akár olyan emberekért, akiket nem is ismerünk, de szükségük van segítségre.

Létezik csodarecept a sikerre?

Nem hiszem.

Ezek az elvek egyszerűek, ráadásul nagyjából mindenki ismeri őket.

Az, hogy Te mit kezdesz velük, csakis rajtad múlik. Egy biztos: Arnold élete jól példázza, hová lehet eljutni, ha kézbe veszed a karrieredet.

Végére egy kérdés, Neked a 6 pontból hánynál van még feladatod? Írd meg kommentben!

136 Shares
  • Nekem megvan az 1 Legyen víziód! A 2 Gondolkodj nagyban. A 3. Is megvan Ne figyelj a kétkedőkre. A 4 essel már vannak fenntartásaim Felejtsd el a B tervet az 5is és 6. Is megvan igaz lehetne az 5 ön csiszolni még de…….!
    A 6 teljesen ok! Akinek tudok segítek ahogy csak tudok!

  • Az ötössel vannak gondjaim… Hajlamos vagyok a kényelmi szempontokat előtérbe helyezni a fejlődésem rovására. De ez egyre kevésbé jellemző, néha egész jól összeszedem magam!
    Kérdés: 16:00 után is kinn leszel a HVG Állásbörzén? Mert én csak akkor érek ki, jó lett volna élőben is találkozni. De ha nem ,biztos lesz még alkalom. 🙂

  • Szia, igen, az 5-ös nekem sem könnyű, mert néha olyan jól esik csak lazítani 🙂 De ha van egy határozott célod, akkor valahogy magadtól többet hajtasz, és nem is nagyon gondolsz arra, hogy 'de jó lenne egy kicsit lábat lógatni' 🙂 Holnap csak kb. 14 óráig leszek kint, de akkor majd legközelebb találkozunk! Jó börzézést kívánok!

  • >