A te szakmád létezni fog 10 év múlva?

351 Shares

Elgondolkodtál már azon, hogy mi lesz veled 10 év múlva? Hogy hol fogsz dolgozni, miből fogsz élni? Vajon a jövőben is abban a szakmában fogsz dolgozni, ahol most?

A kérdés azért aktuális, mert a munkaerőpiac erőteljes átalakuláson megy keresztül. Szakmák tűnnek el, alakulnak át, és ennek a változásnak az üteme a jövőben még gyorsabb és látványosabb lesz.

A munkaerőpiac már most is kettészakadt.

Egyre nagyobb a szakadék a keresett szakmák, és azok között, amik már elavultak, vagy nemsokára elavultak lesznek.

A keresett szakmák egyike az informatika.

Az informatikusok hiánya egész Európában létező jelenség, de becslések szerint a magyar munkaerőpiac is kb. 22 ezer informatikust tudna még felvenni.

Az informatikusokért tehát két kézzel kapkodnak a HR-esek. Ők azok, akik ha felmennek a LinkedInre, naponta kapják a jobbnál jobb állásajánlatokat.

Válogathatnak a lehetőségekben, és ha bértárgyalásra kerül sor, relatív könnyen alkudhatják fentebb a fizetésüket.

A versenyszférában hasonló a helyzet a mérnökökkel, a kreatív szakmák, az online marketing és értékesítés képviselőivel, a több nyelvet beszélő szakemberekkel, hogy csak a legszembetűnőbbeket említsem.

Aki ezekben a szakmákban dolgozik, az a jövőben is számíthat arra, hogy a munkája keresett lesz.

Ugyanakkor van a munkaerőpiacnak egy másik, jóval nagyobb szelete.

Ahol nem a kereslet, hanem a munkaerő kínálat van többségben.

Ide tartoznak az általános irodai munkakörök, a kereskedelmi ügyintézők, a közbeszerzők, a HR-esek, és még sorolhatnám.

Ha ezeken a területeken megszűnik valakinek a munkahelye, akkor az újra elhelyezkedés sokkal nehezebb.

Ezek az álláskeresők azzal szembesülnek, hogy kevés a betölthető állás, hogy ugyanazért a munkáért egyre többen versenyeznek.

Van, aki csak hosszú hónapok, vagy akár évek alatt talál magának új munkahelyet.

Ez a kettészakadás a trendeket figyelembe véve csak erősebb lesz.

A technológia előrehaladásával egyre több szakma és munkahely szűnik meg, vagy átalakul teljesen.

A régi tudások elavulnak, a régi tapasztalatok elértéktelenednek, így egyre több ember nem találja majd a helyét, ha állást kell keresnie.

A robotika térnyerésével például a gyártásban dolgozók létszáma rohamosan csökken. A világ legnagyobb elektronika gyártó cége, a kínai Foxconn a napokban jelentette be, hogy a korábbi 110 ezer dolgozója több mint felét elbocsájta. Rövidesen 60 ezer ember munkáját veszik át robotok.

Az önvezető autók elterjedése, amit a jövőkutatók szinte már biztosra is vesznek, szintén több tízmillió ember munkáját fogja feleslegessé tenni. Végső soron nem az Uber sofőrök veszik majd el a taxisok munkáját, hanem az Uber és Google önvezető autói.

Az über sofőr se tartozik a jövő szakmái közé. - Az über az önvezető autóját teszteli
Az Uber az önvezető technológiáját teszteli. (Foto: Uber)

Az adminisztratív munka iránti igényt az újabb és újabb mobil applikációk, és egyéb szoftverek fogják folyamatos csökkenteni. De az itthon hiányszakmának számító foglalkozások jelentős része sem áll nagy jövő előtt.

A változások távolinak tűnnek, pedig hazánkba is begyűrűznek.

A hazai foglalkoztatás egy jelentős része az ide települt gyárakra épül. De pár év, vagy egy évtized múlva eljut odáig a technológia, hogy egyre kevesebb munkásra lesz szükség, sőt!

Miután a gyártási folyamat automatizálása elér egy kritikus szintet, a gyárakat akár haza is telepíthetik. Az Adidas nemrég jelentette be, hogy automatizált gyártósorait már nem Kínába, hanem a vásárlókhoz közelebb, Németországba és az USA-ba tervezi.

A teljesen automatizált gyártósort kevés ember is működtetni tudja, így nem kell oda települni, ahol olcsóbb a munkaerő. Ráadásul így még a logisztikán is spórolnak.

Egy másik nagy terület, ami rengeteg munkaerőt, főleg pályakezdőket szív fel, az a Shared Service Centerek és az ügyfélszolgálatok. Ide nyelvtudással rendelkező dolgozókat vesznek fel, speciális szaktudás általában nem szükséges.

A magyar munkaerőpiac azonban pont ebben, a nyelvtudásban nem remekel.

Ahogy a gyárak sem tudnak rövidtávon bővülni, úgy a SSC-k is kínlódnak: már most kiapadt a több nyelvet beszélő potenciális munkavállalók köre, így nem biztos, hogy a nagyobb munkáltatók hosszabb távon is Magyarországban fognak gondolkodni.

De az automatizáció az SSC-ket se fogja érintetlenül hagyni. Ahol a feladatok egy részét mesterséges intelligencia is el tudja végezni, ott kevesebb emberrel is ellátható lesz ugyanannyi feladat.

Ez most még távolinak tűnhet, pedig napról napra egyre valósabb lesz. Cégek tucatjai dolgoznak virtuális asszisztenseken és ügyfélszolgálati chatbotokon. A mesterséges intelligencia fejlesztés még sok kihívás előtt áll, de már léteznek algoritmusok, amik felismerik az arcodat, megértik amit mondasz, észreveszik az érzelmeidet, és egyre jobban tudnak válaszolni a kérdéseidre.

Ráadásul a nyelvi akadályok lekűzdése is hihetetlen tempóban halad: számos kutatás célja olyan mesterséges intelligenciára épülő szoftverek fejlesztése, amelyekkel a különböző nyelvet beszélők is megérthetik egymást.

A munkaerőpiac átalakulása a közszférában dolgozókat is érinti.

Magyarország még nagyon messze áll az észtországi modelltől, ahol kis túlzással az interneten működik a közigazgatás. Nálunk még mindent személyesen, vagy körülményes online ügyintézés keretében lehet elintézni, és ez rengeteg embernek biztosít munkahelyet.

Időnként most is vannak leépítések, de a rendszerek fejlesztésével, racionalizálásával egyre többen veszítik majd el a munkahelyüket.

A közszférából kikerülők helyzete pedig még az átlagnál is összetettebb.

Olyan tudás- és képességkészlettel kerülnek a munkaerőpiacra, amivel a versenyszférában egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen helyezkedhetnek el.

Most felmerülhet benned, hogy mit is kezdj ezzel a helyzettel, hisz ezekre a trendekre nincs ráhatásod.

A fenti változásokat először is tudatosítanod kell magadban.

A technológia fejlődéséről szóló hírek hiába özönlik el a médiát, még mindig sokan gondolják azt, hogy nincs baj.

Vagy hogy „ez engem nem érint”.

Hogy a változások hatását úgyis csak évtizedek múlva lehet majd érzékelni, addig meg „majd csak lesz valami”.

A BBC weboldalán te is kipróbálhatod, milyen eséllyel automatizálják az állásodat.
A BBC weboldalán te is megnézheted, hogy milyenek a hosszútávú esélyeid a munkaerőpiacon. Magyarán, a te szakmád a jövő szakmája-e.

A helyzet komolyságát a hivatalos statisztikák is elfedik.

Elméletben minden szép, a magyar munkaerőpiac „jól teljesít”. De valójában nincsenek olyan adataink, amikből erre megbízhatóan lehetne következtetni. (Nem tartom hitelesnek, hogy a foglalkoztatási adatokat  a közmunkásokkal szépítik, valamint hogy a tartós munkanélküliek kikerülnek a nyilvántartásokból, rengetegen pedig bele sem kerülnek.)

Sokan viszont már a saját bőrükön érzik a változásokat. Azokról beszélek, akik most keresnek állást, és elavult tudással, vagy megszűnőben lévő szakmával a kezükben próbálnak elhelyezkedni.

Ők napi szinten találkoznak azzal, hogy nincs elég lehetőség, hogy több száz másik jelölttel kell versenyezni, hogy a cégek válogatnak, és hogy egy normális munkahely megtalálása hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet.

Ha azt várod, hogy az állam majd megoldja helyetted, tévedsz.

Talán papíron tovább javulnak az eredmények (értem ez alatt a KSH adatokat), de ez a Te munkaerő-piaci esélyeiden egy cseppet sem javít.  Lehet, hogy egy-két gyár még Magyarországra települ, és akkor majd ezzel lesz tele a média, de minél automatizáltabb a gyártás, annál kevesebb új munkahelyet fog teremteni.

A megoldás az lenne, ha az ország olyan cégeket és beruházásokat vonzana, amelyek nagy hozzáadott értékű szolgáltatásokból szerzik a profitjukat.

Ez a jövő, ami mellett az oktatásra is fokozottan figyelni kellene. Mind a fiatalok, mind a felnőttek képzését az irányba kellene terelni, hogy egyre többen legyenek képesek magas hozzáadott értékű állások betöltésére.

A cégek sem oldják meg a helyzetet.

Bár sok jó példát lehet hallani arról, hogy nagy multinacionális cégek egyre többet költenek a munkavállalók képzésére, a vállalatok többsége nem vállalja fel azt a szerepet, hogy modern munkaerőt képezzen.

Az ő érdekük ugyanis nem az, hogy te minél értékesebb legyél a munkaerőpiacon.

Nekik csupán az az érdekük, hogy pontosan annyi és olyan tudást adjanak át neked, amivel náluk hatékonyabban tudod a munkádat végezni.

Egy nemrég közzétett kutatás szerint a hazai cégek nagy részének nincs határozott elképzelése arról, hogy hogyan fogják hosszú távon biztosítani a cég működéséhez szükséges munkaerőt. Nincs hosszú távú tervük, csak azt látják, hogy már most rengeteg helyre nem tudnak felvenni embereket.

A munkaerő-piaci értékedet csak te növelheted.

Az, hogy mennyit érsz a munkaerőpiacon, hogy mennyire kapkodnak érted a cégek, csak rajtad áll.

Te vagy a felelős azért, hogy figyeld a trendeket, és értékeld a saját képességeidet.

Mennyire hasznos és értékes az a tudás és tapasztalat, aminek a birtokában vagy? Ha most állást keresnél, milyen gyorsan találnál?

És vajon 5 vagy 10 év múlva milyen lenne a helyzeted?

Sokan nem gondolják ezt végig.

Eszükbe sem jut, hogy azért nem tudnak gyorsan elhelyezkedni, mert a tudásuk vagy a szakmájuk elavult.

Ezt felismerni persze nem könnyű. Nem jó rájönni, hogy amit eddig csináltál, az pár év múlva már nem biztos, hogy érték lesz.

Akár el is tűnhet a süllyesztőbe.

De minél hamarabb kiértékeled a saját helyzetedet, annál könnyebben tudsz korrigálni.

Mert egy új szakma kitanulása, a gyakorlat megszerzése egy számodra új területen idő, pénz és energia.

De ez az egyetlen megoldás: a tanulás, fejlődés, szükség esetén átképzés.

Ez az egyetlen garancia arra, hogy végül ne szorulj ki a munkaerőpiacról, és hogy évtizedek múlva is legyen állásod.

Csomagszállítás drónnal a DPD futárcégnél
Egyre több futárszolgálat kisérletezik drónokkal történő csomagszállítással.

Tanulj meg hosszú távban gondolkodni, és folyamatosan képezd magad abba az irányba, amire a munkaerőpiacnak szüksége van!

Az első lépéseket pedig már ma tedd meg!

A nyugdíjkorhatár csak emelkedni fog, vagyis egyre távolabb kerül az az idő, amikor „hátradőlhetsz”. Miközben azt is látni kell, hogy minél idősebb leszel, a munkaerőpiacon annál nehezebb lesz a helyzeted.

Egy bizonyos kor felett sokan már nem is alkalmazotti státuszban, hanem saját vállalkozás indításában gondolkodnak.

A vállalkozás, az önfoglalkoztatás az alkalmazotti lét valós alternatívája.

De ez sem „sétagalopp”, egy sikeres vállalkozás felépítése a szaktudáson kívül pénzt, rengeteg munkát és sok más terület ismeretét igényli.

De ha a szakmádra nincs piaci igény, akkor nincs is mire vállalkozást építeni. Így vállalkozóként még nehezebben boldogulhatsz ha nem fejleszted magad.

Bárhol is tartasz a karrieredben, soha nincs késő újat tanulni, a képességeidet fejleszteni.

Ne várj másra!

A karriered, az, hogy milyen könnyen tudsz majd pár év múlva elhelyezkedni, csakis a te felelősséged.

Rajtad áll, hogy figyeled-e a piacot, hogy felszedsz-e olyan tudásokat és képességeket, amikre a cégeknek (vagy a vállalkozásodnak) szüksége lesz.

Erre hívja fel a figyelmet az „élethosszig tartó tanulás” világszerte elterjedt fogalma is.

Ennek lényege, hogy a tanulást soha nem szabad abbahagyni. Az életünk szerves részévé kell tennünk, és ez mindenkinek a saját felelőssége.

Tanulni pedig nem csak azért érdemes, mert a tudás önmagában érték.

Hanem azért is, mert könnyen munkát találni csakis modern készségekkel, és korszerű tudással lehet.

351 Shares
 • Krisztina, teljesen egyetértek az írásoddal, különösen két aspektusával: a tanulás az egyén felelőssége, nem a munkaadóé/államé, az élethosszig tartó tanulás pedig evidencia ma már. Az, hogy ma Magyarországon az idegennyelv ismerete még mindig messze van a kívánatostól valahol alátámasztja, hogy még mindig azt várják sokan nyelvtanulóként, hogy MEGTANÍTSA őket valaki idegenül :)… A kérdés az, hogy mit tesz ő maga azért, hogy aktív nyelvhasználóvá váljék…

 • Köszönöm a kommentedet, egyetértek. A nyelvtanulásra is nagyon sok lehetőség van, a nyelviskolától kezdve az online kurzusokig stb. A vízválasztó tényleg az, hogy kiben tudatosul ennek a fontossága, és ki az, aki ez után cselekszik is.

 • Krisztina, Örölök a cikknek, nagyon aktuális.
  Mint fejvadász 1996. óta keresek SAP-os szakembereket, 1999. óta Java-sokat is. A SAP-os piac ebben a 20 évben kitermelte saját magának a vevőit és a piacait. Megvannak az oktató és vizsgáztató intézmények. A skála széles a SAP-ERP alapismeretek tanfolyamtól kezdve.
  Tapasztalataim szerint a SAP-os oktatást a SAP Magyarország és partnereik kiválóan kézben tartják. Az SAP-tanácsadók befektetésnek tekintik az oktatási költségeket.
  A Java-s cégek egy része az államtól várja a magasabb szintű oktatást, ingyen. A IVSz lobbizik az államnál az informatikus képzés érdekében, de az államnál sokan lobbiznak. Számos informatikai oktató cég is van, de számos szoftverfejlesztő cég inkább a belső képzésre teszi a hangsúlyt. Ennek az a hátulütője, hogy a tapasztalt kolléga nyűgnek tartja a zöldfülű kolléga pátyolgatását. Főleg, ha le sem csökkentik az oktatónak a futó projektben a tennivalóit.
  Belülről is megismerhettem egy Java-s oktató cég http://www.javamaster.hu/#/students/team működését, lehetőségeit. Itt az volt a tapasztalatunk, hogy a Java SE tudással és gyakorlattal rendelkezőket 6 hét alatt meg lehet tanítani a Java EE használatára. Ehhez tapasztalt oktatók kellenek, akik a Java EE elméletében és gyakorlatában is jártasak.
  A cégek és a tanulók számára az oktató cég kidolgozott egy olyan szerződést, ami garantálta, hogy mindenki jól fog járni. Így is történt.
  Kopiás Gábor

 • >